Coronaviruset har förvandlat miljonstaden Wuhan till en spökstad

Kollektivtrafiken i Wuhan har ställts in för att få stopp på virusspridningen. Bild: Hector Retamal

Spridningen av viruset – och nedstängningen av transportnätet i storstaden Wuhan – påverkar livet för de boende.– Folk är verkligen rädda, säger Wuhanbon Chen Wei.

Wuhan är inte en av de mest kända städerna i Kina, trots att det rör sig om en enorm stad med cirka 11 miljoner invånare.

Staden är ett transportnav för höghastighetsjärnvägen, har en internationell flygplats med omkring 30 000 passagerare dagligen, och har även omfattande sjötrafik eftersom Yangtzefloden och bifloden Han Shui möts här.

Staden är berömd för att upproret som ledde till att Qingdynastin störtades inleddes här, och här finns bland annat Kinas första bromuseum och flera universitet. Nu har staden hamnat i världens blickfång som platsen som det nya coronaviruset spridits ifrån.

Fick stanna hemma

På torsdagsförmiddagen stängdes all trafik in till staden, liksom kollektivtrafiken. Johan Björnfot, som arbetar som ishockeytränare i staden, fick stanna hemma från jobbet, då köpcentret där rinken ligger håller stängt.

– När jag gick från arbetsplatsen i går var det inte en människa där inne. Jag var sedan och köpte lite vatten på kvällen, då var det en spökstad. Det är tolv miljoner människor på liten yta, så det myllrar av folk i vanliga fall. Nu kändes det som att det bara var jag som gick där, säger han.

Ansiktsmaskerna har sålt slut. Handsprit går inte att få tag på. Johan Björnfot beskriver det som en viss oroskänsla. Att inga tåg eller flyg nu tillåts lämna Wuhan och att kollektivtrafiken ställts in ställer till stora problem för invånarna.

– Man kan inte åka till någon annan stad. Vi kan inte använda transportnätet. Allt för att stoppa det här viruset. Det är så klart besvärligt för Wuhaninvånare nu. Vi kan inte resa runt och det är svårt att ta sig till jobbet, nu när vi inte kan ta tunnelbanan eller bussen, säger Chen Wei, som driver ett företag i Wuhan.

Vännerna vill inte ses

Hon tycker att myndigheterna tidigare inte gjort tillräckligt för att få stopp på viruset, men att det är bättre nu. Hon lämnade Wuhan den 19 januari för att resa hem till Huainan i Anhuiprovinsen. Hade hon väntat fyra dagar hade hon inte kunnat göra det. Men även i Huainan märks viruset av.

– Mina vänner är lite rädda för mig, och säger att jag är sjuk för att jag är från Wuhan. De vill inte träffa mig längre, säger hon med ett skratt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning