Coronavirus stoppar nyårsfirande i Beijing

Anställda vid sjukhus och universitet i Wuhan i Kina samlas för att bilda en gemensam front mot coronavirusutbrottet. Bild: Cheng Min/AP-TT

Kinas huvudstad Beijing ställer in det storskaliga nyårsfirandet och stänger palatsområdet Förbjudna staden, med hänvisning till det växande coronavirusutbrottet.

Det kinesiska nyårsfirandet är en av årets största högtider och ska inledas i helgen. Men rädslan för virusets spridning gör att Beijing inte vågar hålla något offentligt firande. En tjänsteman säger enligt nyhetsbyrån AFP att det storskaliga firandet har ställts in. På lördag stängs dessutom det tidigare palatsområdet och museet Förbjudna staden i Beijing, för att undvika att smitta sprids vid folksamlingar.

Regimen försöker också isolera städer med sammanlagt 22 miljoner invånare i det område varifrån viruset tros komma. Enligt medier har bussar och tåg i Huanggang slutat att gå och biografer, marknader och internetkaféer stängts. Invånare uppmanas att inte lämna staden.

Huanggang ligger omkring tio mil från mångmiljonstaden Wuhan, där utbrottet av lungviruset startade. Även Wuhan är nedstängd och alla som vistas på allmänna platser ska bära munskydd.

I den intilliggande staden Ezhou har järnvägsstationen stängt och under torsdagen meddelades att kollektivtrafik och motorvägar i och omkring städerna Xiantao och Chibi stängs av.

Personal utanför ett sjukhus i Wuhan. Bild: Dake Kang/AP-TT

Många screenar

Totalt har enligt officiella uppgifter över 630 personer smittats av coronaviruset i Kina. Minst 17 personer har avlidit, alla i provinsen Hubei där de isolerade städerna ligger, uppger statliga medier.

Det finns ytterligare nio bekräftade sjukdomsfall runt om i världen, fyra i Thailand och vardera ett fall i USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan.

I samband med det kinesiska nyårsfirandet brukar många kineser resa hem till sina familjer, något som skapat ytterligare oro för smittospridning. Dubai och Egypten sällade sig på torsdagen till ett stort antal länder vars flygplatsmyndigheter redan meddelat att man screenar passagerare som reser till och från Kina, i synnerhet Wuhan.

Brist på munskydd

I Kina har fabriker som tillverkar munskydd, som hade stängt inför nyårsfirandet, öppnats upp på nytt. Arbetare utlovas fyra gånger så hög lön som vanligt om de går in och jobbar eftersom munskydden snabbt sålt slut.

– Vad jag hört är att munskyddsbristen är mycket mer allvarlig än vad allmänheten vet, säger Cao Jun, chef för munskyddstillverkaren Lanhine som har en fabrik i den östkinesiska staden Ningbo till nyhetsbyrån Reuters..

– I princip alla sjukhus landet över står inför en skriande brist på munskydd, inte bara i Wuhan.

Världshälsoorganisationen WHO hade på onsdagen samlats till ett möte för att avgöra om virusutbrottet ska klassas som ett globalt folkhälsonödläge. Beslutet sköts dock upp till torsdagen.

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning