Coronavirus hos klienter inom Helsingfors vårdtjänster – nio personer har dött av covid-19

Sammanlagt 26 personer har smittats av coronaviruset i olika vårdhem i Helsingfors. Nio av dem har dött. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Fall av coronavirus har uppdagats hos klienter inom Helsingfors vårdtjänster. Det har funnits smittade personer i tre av stadens egna vårdenheter och i tre vårdenheter där staden har ett köpavtal.

Sammanlagt 26 personer har smittats av coronaviruset på olika vårdhem i Helsingfors. Nio av dem har dött, uppger Helsingfors stad i ett pressmeddelande. Staden vill inte uppge vilka enheter det handlar om.

Äldreomsorgen har vidtagit åtgärder för att se till att smittan inte sprids ytterligare. De patienter som misstänks ha smittan isoleras från de övriga boende på vårdhemmen. De smittade patienterna är underställda intensiv övervakning och vårdas i sina egna rum.

"Isoleringsåtgärderna orsakar av förståeliga skäl oro för de boende och deras närmaste. Vi försöker trots det erbjuda de boende så trygg vård som möjligt", säger omsorgsdirektör Seija Meripaari på Helsingfors stad i pressmeddelandet.

Personalen använder skyddsutrustning i kontakten med de smittade patienterna. Städningen har också effektiverats.

Helsingfors stad upprätthåller cirka 4 410 platser på vårdhem som erbjuder service dygnet runt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning