Coronautbrott i inlandet har "stoppats och applåderats ut"

Kuhmo med 8 000 invånare drabbades av ett kraftigt coronautbrott – som nu sägs vara stoppat. Norge gav personer från hela landskapet inreseförbud. Bild: Kimmo Rauatmaa/Lehtikuva

Större covid-19-utbrott i Kuhmo och Jyväskylä har ringats in och stoppats, säger lokala infektionsläkare.

De större coronautbrotten i Kajanaland och Mellersta Finland är nu inringade och stoppade. Det säger lokala infektionsläkare till Iltasanomat.

I Kuhmo, Sotkamo och Kajana är för tillfället över 200 personer i karantän, efter att 25 coronafall hade registrerats, i huvudsak i Kuhmo, en stad med 8 000 invånare.

"Med våra mått mätt är epidemin helt under kontroll. I början av nästa vecka rasar antalet personer i karantän om vi inte får nya fall. Den sista karantänen upphör den 23 september", säger sjukvårdsdistriktets ansvariga infektionsläkare Olli-Pekka Koukari till IS.

Utbrottet i Kajanaland noterades också utomlands. På måndagen rekommenderade Norges folkhälsomyndighet FHI ett inresestopp från hela finländska Kajanaland. Den norska myndigheten förordade också ett likadant inresestopp för tre andra nordiska regioner, Jämtland och Örebroregionen i Sverige och för danska Syddanmark.

Coronautbrottet i Kajanaland ska ha börjat den 28 augusti.

"Men nu är det case closed här. Det är klart att det fortfarande kan komma enstaka fall, men i den stora bilden är det här nerapplåderat från scenen", säger Olli-Pekka Koukari till Iltasanomat.

Också i Jyväskylä, där man har haft 23 bekräftade coronafall och 140 personer i karantän, betraktar man smittkedjorna som avklippta.

I Jyväskylä spred sig smittan bland annat vid en nattklubb, en lokal McDonald's och på en billigbuss mellan Jyväskylä och Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning