Coronastöd: 101 idrottare får statligt stipendium

Ishockeyspelarna Petra Nieminen och Ida Kuoppala får 10 000 respektive 6 000 euro av Undervisnings- och kulturministeriet. Bild: Matti Nenonen / Suomen Jääkiekkoliitto/SPT

Hockeystjärnorna Petra Nieminen och Ida Kuoppala, längdskidåkarna Iivo Niskanen och Kerttu Niskanen och snowboardåkaren Kalle Järvilehto. De hör till som nu får stipendium från Undervisnings- och kulturministeriet.

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen har beviljat idrottsstipendier till idrottare i vintersportgrenar till ett belopp om sammanlagt 884 000 euro.

Det är 101 idrottare som beviljas stipendium. 11 idrottare får det största stipendiet på 20 000 euro. Dessutom får 31 idrottare ett stipendium på 10 000 euro och 59 idrottare ett stipendium på 6 000 euro.

– Vi vill garantera idrottarna i vintersportgrenar arbetsro under rådande exceptionella förhållanden. Jag hoppas att våra idrottare kommer att ha möjligheter att tävla för fullt redan kommande vinter. Det skulle vara ytterst viktigt med tanke på vinter-OS och de paralympiska spelen i Peking 2022, säger Kosonen i ett pressmeddelande.

Syftet med stipendiet är att trygga idrottarnas ekonomiska förutsättningar för yrkesmässiga förberedelser så att de kan ha framgång i internationella tävlingar.

Stipendierna är underställda prövning och vid beviljandet har till exempel idrottarens träningsengagemang och tävlingsframgångar beaktats.

Ishockeyspelarna Petra Nieminen och Ida Kuoppala får 10 000 respektive 6 000 euro. De största stipendierna på 20 000 euro går till bland andra längdskidåkarna Iivo Niskanen och Kerttu Niskanen samt snowboardåkaren Kalle Järvilehto.

Beslut om stipendiaterna fattades på framställning av elitidrottsenhet vid Finlands olympiska kommittés.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning