Coronaskugga över brexitmöte i EU

Ett växande antal fall av covid-19 har lett till skärpta restriktioner i en lång rad EU-länder. Läget ska nu diskuteras vid veckans EU-toppmöte i Bryssel. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Det mesta hamnar åter i skuggan av coronapandemin när EU:s stats- och regeringschefer samlas till ännu ett toppmöte. Brexit och klimatet dominerar i Bryssel.

Torsdagens toppträff är ett typexempel för hur EU kan vara båda enat och splittrat på samma gång.

Kring brexitläget råder stark samsyn kring de förhandlingar om framtida handel, fiske och andra samarbeten som pågår med Storbritannien sedan i våras. Även om samtalen går trögt så håller de 27 kvarstannande EU-länderna fortsatt ihop.

På toppmötet väntas inte mycket nytt i brexitfrågan. Enligt ett utkast till mötesuttalande väntas ledarna be EU:s chefsförhandlare Michel Barnier att "intensifiera förhandlingarna" för att nå ett avtal som kan börja tillämpas från den 1 januari 2021.

Storbritannien har i sin tur utlovat besked efter toppmötet om hur man ställer sig till fortsatta diskussioner. En källa med stor insyn i läget öppnade dock i onsdags för en fortsättning, genom att konstatera en uppgörelse är svår men inte omöjlig om båda sidor fortsätter att prata och arbeta intensivt under kommande veckor.

Desto mer oenighet är det i EU-kretsen kring klimatförändringarna.

Under torsdagskvällen hålls en inledande diskussion om hur medlemsländerna ser på de utsläppsmål till år 2030 som EU-kommissionen vill skärpa till "minst 55 procent", jämfört med utsläppsnivåerna år 1990.

Något beslut om 2030-målen väntar dock inte förrän i december.

På toppmötet ska det även talas om relationerna till Afrika och en rad utrikespolitiska frågor. Mycket talar samtidigt för att de allt dystrare siffrorna i coronapandemin kommer att få en tung roll under mötet.

Flera EU-länder har de senaste dagarna aviserat skärpta restriktioner för att hantera det snabbt växande antalet sjukdomsfall.

Toppmötet inleds klockan 15 på torsdagen och väntas vara slut vid lunchtid på fredag.

Coronapandemin har kraftigt försvårat EU-ländernas möjligheter att hålla sina toppmöten. Under våren och sommaren hölls i stället en rad webbmöten där stats- och regeringscheferna endast deltog på distans.

Fysiska möten i Bryssel återupptogs i juli då statsministrarna enades om sin syn på nästa långtidsbudget och det ekonomiska coronastödet.

I september fick ett extrainsatt möte skjutas upp i en vecka sedan EU:s permanente rådsordförande Charles Michel satt sig själv i karantän efter att ha varit i kontakt med en coronasmittad.

Efter veckans toppmöte återstår två inplanerade möten under 2020: en informell träff i Berlin den 16 november samt det ordinarie decembermötet i Bryssel den 10-11 december.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning