Coronapandemin bidrog till omfattande ekonomiska konsekvenser för Viking Line – antalet resenärer sjönk med 70 procent

Jan Hanses, vd för Viking Line, blickar mot en ljusare framtid efter ett extremt ogynnsamt år. Arkivbild. Bild: Sofie Fogde/SPT

Efter ett extremt ogynnsamt år blickar Viking Line mot framtiden. Under 2021 ska rederiets nya fartyg levereras.

Under 2020 reste 1 927 300 personer med Viking Line. Föregående år var motsvarande siffra 6 300 480. Det innebär att antalet passagerare minskade med 70 procent, skriver rederiet i ett pressmeddelande.

År 2020 var ett extremt ogynnsamt år för Viking Line på grund av coronapandemin och de begränsningar och restriktioner som följt. På kort tid förlorades i princip alla intäkter, medan en stor del av kostnaderna fanns kvar, skriver rederiet. Av rederiets sju fartyg har endast fyra haft regelbunden trafik under året.

Men rederiet ser ändå ljust på framtiden. Den här månaden ska rederiets nya fartyg Viking Glory sjösättas i Kina och under senhösten ska det levereras till Finland.

"Fartyget kommer att bli unikt och vackert – såväl invändigt som till exteriören. Vi ser redan nu att det finns ett enormt intresse för henne och det är vi glada över. Hon ger oss en tro på framtiden", säger Jan Hanses, vd för Viking Line, i pressmeddelandet.

Läs också:

Nattsvart för Tallink: Passagerarantalet rasade med 60 procent

Medvind för frakttrafiken

Viking Line skriver också att efterfrågan på frakttrafik har varit stor, vilket har varit glädjande. Enligt rederiet har man till och med slagit flera volymrekord. Speciellt gäller detta fartyg som trafikerat rutterna Åbo-Mariehamn-Stockholm och Helsingfors-Tallinn.

"Inom sjöfarten har coronapandemin drabbat passagerarrederierna värst. Personalens engagemang och lojalitet har varit beundransvärda och deras starka insatser under denna kärva tid är varmt uppskattade", säger Hanses.

Hanses säger att man nu förbereder sig för tiden efter pandemin och på att samhället ska kunna öppnas igen som följd av de vacciner som lanserats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning