Coronapandemin avslöjade ishockeyligans arroganta och själviska ansikte

Tapparas sportchef Jukka Rautakorpi bröt mot lagen då han instruerade två coronapositiva spelare att träna i ishallen i Tammerfors. Bild: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Medan många grenar, klubbar och förbund kämpar för sin existens i coronapandemins Finland har den största bollsportsserien visat upp en sällsynt ignorant, självisk och arrogant inställning till sina supportrar, till samhället och till lagstiftningen. Ishockeyligan och ishockeyn verkar jobba hårt för att tappa sin position som den populäraste sporten i Finland.

Herrligan i ishockey har länge varit den mest populära bollsportsserien i Finland och ishockeyn toppar för tolfte året i följd listan över de populäraste idrottsgrenarna då den finländska publiken får uttrycka sin åsikt.

Men inom en rätt snar framtid hotas hockeyns självskrivna position som etta – och ishockeyn har bara sig själv att skylla.

Medan andra grenar utvecklas och får sundare och mer jämställda värderingar håller ishockeyn envist fast vid gamla strukturer, sexistiska tankesätt och en så gott som enbart manligt dominerad prioritering i sin verksamhet.

Det här har lett till att kvinnorna börjat tappa intresse för hockeyn. I Sponsor Insights färska rapport framgår att både friidrotten och längdåkningen kört om hockeyn bland den kvinnliga idrottspubliken.

Som om inte allt detta varit tillräckligt för att skapa en negativ atmosfär kring hockeyn har herrligan i ishockey stått för det ena självmålet efter det andra under den här säsongen.

Efter att ha ställt in slutspelet för ett år sedan meddelade ligan redan i ett tidigt skede att det inte finns några som helst ekonomiska förutsättningar för att spela ligamatcher utan publik.

Samtidigt målade flera klubbledare och högt uppsatta personer inom ligan upp skräckscenarier om hur klubbar kommer att gå omkull om man tvingas spela inför tomma läktare.

I höstas gjorde ligan en helomvändning då man valde att spela inför tomma läktare – något som bara några månader tidigare varit en total omöjlighet.

Snacket om att den tuffa ekonomiska situationen i värsta fall kan leda till konkurser för någon eller några klubbar fortsatte samtidigt som de flesta klubbarna passade på att hämta in nya spelare.

Ett par klubbar valde att långtidspermittera sin tränare eftersom de ansåg att det var en utgiftspost där man kunde spara. Klubbarna ser ut att missa slutspelet. Om det blir något slutspel alltså.

Ligalivet rullade på inför tomma läktare, matcher spelades och ingen klubb såg ut att gå omkull. Däremot passade ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela på att måla upp ett skräckscenario där 4–8 elitklubbar går under på grund av de restriktioner som är i kraft.

I MTV:s utredning konstaterade flera klubbledare att konkurser är nära och att verksamheten måste läggas ner.

Då Ässäts sportchef Tommi Kerttula uttryckte sin åsikt om ligans och ligaklubbarnas kommunikation i en intervju för Ilta-Sanomat var han inte nådig i sin kritik.

– Alla är i strilet men jag har svårt att se någon konkursvåg i vår. Det känns som om ledarnas kommunikation varit osann sedan i våras. Det här är bara en fortsättning på vårens och sommarens gnäll, sade Kerttula.

Kerttula kritiserade ligan och ligans ordförande Heikki Hiltunen för att ha kört med skrämselpropaganda och att ligans kommunikation inte varit trovärdig.

Han kallade också hockeyn för uppblåst och gammalmodig och krävde att ord och gärningar borde ge samma signal.

Ligan valde i nordkoreansk anda att bötfälla Ässät och Kerttula med 10 000 euro för att han vågat lyfta fram existerande problem och kritisera ledningen och klubbarna för att de handlat oansvarigt.

Bara någon vecka senare visade Tammerforslaget Tappara att man inte respekterar lagen, myndigheterna eller de rådande coronarestriktionerna. Klubbens sportchef Jukka Rautakorpi ansåg att ishockeyn står ovan lagstiftningen då han gav tillåtelse för två juniorspelare som testat positivt för covid-19 att träna i en av ishallarna i staden.

Rautakorpi hade instruerat de två spelarna – som var i karantän – att träna på egen hand på isen i Hakametsä 3-hallen. Rautakorpi motiverade beslutet med att han ville att spelarna skulle kunna upprätthålla sin spelkänsla och sin form också under sin karantän.

Det här samtidigt som fyra ligalags verksamhet står stilla på grund av coronafall i trupperna.

Rautakorpi fick en skriftlig varning av sin klubb och får sparken om han en gång till agerar på motsvarande sätt.

Beskedet om beslutet att inte respektera myndigheternas beslut eller den finländska lagstiftningen kom bara några dagar efter att Tapparas målvakt Dominik Hrachovina publicerat bilder med coronaskeptiskt innehåll på sociala medier.

Hrachovina har också varnats av klubben.

Något besked om hur ligan bestraffar Tammerforsklubben har inte kommit. Med tanke på att Ässät och Kerttula bötfällde med 10 000 euro för något som inte var lagstridigt borde Tappara och Rautakorpi få ett betydligt mer kännbart straff.

Men samtidigt är det inte speciellt sannolikt.

Kerttula och Ässät straffades för att man uttryckte en obekväm sanning och lyfte fram de problem som finns inom ligan. Att få kritik inifrån är något man i hockeyns bästa broder-kretsar varken gillar eller accepterar. Därför valde ligan att tysta ner kritikerna med att ena handen ger böter åt en klubb medan den andra predikar om hur klubbar går omkull på grund av ekonomiska problem.

Rautakorpi och Tappara har ju inte kritiserat ligan utan snarare gått på ligans själviska linje där man utgår från att den egna verksamheten ligger ovan lag och utanför samhällets värderingar och lagar. Det kan vara svårt att bötfälla dem för något som är helt i linje med den egna verksamheten och tankegången.

En av Tapparas större samarbetspartners valde att reagera efter att klubben brutit mot lagen. Terveystalo, det största hälsoserviceföretaget i Finland, meddelade på fredagen att man brutit kontraktet med Tappara.

"Tapparas beslut att möjliggöra träning för coronapositiva unga strider inte bara mot smittolagen, det går också mot de värderingar och mål Terveystalo står för. Vi har beslutat oss för att bryta avtalet med Tappara i förtid på grund av kontraktsbrott från klubbens sida", skriver Terveystalo i sitt pressmeddelande.

Under coronapandemin har idrottspubliken fått vänja sig vid att inte följa med idrott på plats. Då världen så småningom återgår till en normalare dagordning kan det vara svårt för idrotten att locka tillbaka sina åskådare. De som förr regelbundet gått på matcher har hittat andra aktiviteter att fylla sin tid med och i en föränderlig värld där värderingar och moral och etik spelar en allt större roll får ishockeyn allt svårare att behålla sin naturliga plats.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning