Coronaviruset har minskat intresset för att dela studentbostad – ändå bra läge att söka hyresbostad

Studerande i Åbo i augusti 2019. Bild: Mikael Piippo/SPT

Intresset för att dela studentbostad med andra har minskat ytterligare under coronaepidemin. Marknadsläget är ändå bra för studerande som söker en hyresbostad.

Marknadsläget är bra för studerande som söker en hyresbostad i höst, uppger förmedlingsbolaget Vuokraturva.

Distansundervisningen som inleder läsåret på många studieorter gör att alla studerande inte söker en bostad från och med augusti-september.

Också det ökande intresset för att investera i bostäder har ökat utbudet av hyresbostäder. Efter en liten minskning under våren visar siffrorna för juli att bostadsinvesterarna varit till och med mer aktiva än under samma tid i fjol.

I Helsingfors ligger de fritt finansierade hyrorna på drygt 21 euro per kvadratmeter, i Tammerfors på 15 euro, i Åbo på 14 euro och i Uleåborg på 13 euro. I övriga Finland är ligger hyrorna på 12,91 euro per kvadratmeter.

Förändringarna i hyrorna under årets andra kvartal visat på skillnader mellan bostäder på den fria marknaden och ARA-hyresbostäder. Exempelvis i Helsingfors steg hyran för en etta med 1,6 procent (ARA 2,1 procent) och i Åbo 2,2 procent (ARA 0,9 procent).

Enligt Vuokraturva har intresset för att dela studentbostad med andra minskat ytterligare under coronaepidemin. Trycket på familjebostäder är fortsättningsvis högt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning