Coronaläkemedels effektivitet ännu oklar

Förhoppningar om botemedel. Arkivbild. Bild: TT-AP

Läkemedlet remdesivir, som tidigare tagits fram för behandling av ebola, kan vara verksamt för behandling av det nya coronaviruset. I alla fall enligt företaget Gilead som ligger bakom läkemedlet. En oberoende studie av amerikanska myndigheter väntas inom kort.

Det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead uppger att en studie från USA:s hälsomyndighet NIH visar att läkemedlet remdesivir har effekt för behandling av covid-19.

Det antivirala läkemedlet som tidigare var tänkt att behandla ebola har sedan en tid tillbaka pekats ut som en möjlig behandling för det nya coronaviruset.

Efter uppgifter från Gilead om lovande resultat rusade företagets aktie och förhoppningarna är nu stora på att läkemedlet kan vara en väg framåt i kampen mot smittan.

Viktig studie saknas ännu

Men än är det för tidigt att ropa hej. Den oberoende studien gjord av NIH om läkemedlets effektivitet har ännu inte presenteras, men detta kan komma inom kort.

Samtidigt presenteras en kinesisk studie med slutsatsen att remdesivir inte påskyndar tillfrisknandet hos svårt sjuka covid-patienter.

– Det pågår flera olika studier om läkemedlets effekter just nu. Gilead har själva presenterat en studie i dag men denna visar inte huruvida läkemedlet är effektivt för att behandla covid-19, den berör endast behandlingstiden, säger Anders Sönnerborg, professor i infektionsmedicin vid Karolinska Institutet (KI).

KI deltar i studien som företaget presenterade under onsdagen, men ingår inte i den studie som NIH väntas presentera.

– Gilead hävdar att studien från NIH visat att de primära slutmålen uppnås, och det låter ju positivt men man kan inte med säkerhet säga detta innan NIH själva presenterar sina data, förtydligar Anders Sönnerborg.

Inga oväntade biverkningar

Anders Sönnerborg berättar att Gileads egna studie dock visade en hel del annat:

– Gileads studie visar att man har likadan effekt om man behandlar fem dagar som om man behandlar tio dagar. Det är värdefullt om det skulle visa sig att läkemedlet har effekt för då kan man behandla dubbelt så många.

Gileads studie visade även att det inte förekom några oväntade biverkningar.

De biverkningar som förekom, exempelvis leverbiverkningar, var kända sedan tidigare och anses inte vara så pass allvarliga att de inte är hanterbara.

Resultatet från studien om behandlingstiden och biverkningarna kan vara till stor hjälp om läkemedlet visar sig ha effekt.

– Är NIH-studien bra, och det har funnits signaler på att den kan tänkas vara så, då är den här studien väldigt viktig, avslutar Anders Sönnerborg.

Reaktioner från Vita huset

Under ett möte i Vita huset välkomnade president Donald Trump rapporten som goda nyheter, enligt Reuters.

Anthony Fauci, chef vid NIAID, den del av NIH som kommer att presentera studien, säger att resultaten från Gileads studie om remdesivir ser ut att visa att medlet kan snabba på tillfrisknandet för covid-19-patienter.

Han säger även att detta kan öppna dörren till en möjlig behandling. Fauci är dock mer försiktigt positiv och poängterar att resultaten av studien måste analyseras ytterligare.

Resultat av studien ska enligt NIAID presenteras vid en presskonferens i Vita huset sent på onsdagskvällen svensk tid.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning