Coronaläget i Österbotten: De gamlas dans skjuts fram – penkis får försiktigt grönt ljus

Penkisfirandet får ett försiktigt grönt ljus av coronasamordningsgruppen i Österbotten. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Enligt Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa, är det möjligt att fira penkisdagen eftersom den till stor del kan ordnas utomhus.

Spridningen av coronaviruset har tagit ny fart i Vasa sjukvårdsdistrikt efter att läget varit relativt lugnt i slutet av året.

För gymnasieeleverna närmar sig de gamlas dans och penkisdagen. Österbottens coronasamordningsgrupp rekommenderar att de gamlas dans flyttas till senare i vår eller till början av hösten.

För penkisdagen låter det en aning mer positivt. Penkisdagen kan enligt gruppen arrangeras i februari om man följer gällande rekommendationer om säkerhetsavstånd, munskydd och gruppstorlek.

"Det rekommenderas att de gamlas dans flyttar till en senare tidpunkt för att även publiken ska få möjlighet att delta i gymnasisternas viktiga dag. Penkisdagen kan följas från flera olika platser utomhus och då kan även rådande restriktioner och rekommendationer iakttas", säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta i ett pressmeddelande.

Varje kommun fattar ett eget beslut om de gamlas dans och penkisdagen.

Smittfallen härstammar från utlandet

Samordningsgruppen har beslutat att rekommendationen om att inte ordna privata sammankomster för över 10 personer förlängs till mitten av februari. Rekommendationen om distansarbete och användning av munskydd förlängs till slutet av mars.

Merparten av de smittfall som har konstaterats i Österbotten i januari härstammar från utlandet och man har också hittat muterade varianter av coronaviruset i distriktet.

Incidensen i hela sjukvårdsdistriktet är nu 59 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Av de österbottniska kommunerna befinner sig Korsnäs, Malax, Korsholm och Jakobstad i samhällsspridningsfasen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning