Coronaläget i Åbo: "Synnerligen allvarligt" – Viruset sprids på privata tillställningar och i familjekretsen

Jul- och nyårshelgen måste firas endast med de allra närmaste familjemedlemmarna, betonar Minna Arve, stadsdirektör i Åbo. Bild: Emma Strömberg/SPT

Åbo stad flyttar frivillig personal till smittspårningen i ett läge där smittspridningen i staden eskalerar.

Coronaläget i Åbo är fortfarande synnerligen allvarligt, skriver staden i ett pressmeddelande på onsdagen.

Totalt 278 nya smittfall bekräftades i Åbo under tiden 7–13 december.

"Vi behöver mer arbetskraft till smittspårningen. Det dagliga behovet har vuxit betydligt under de senaste veckorna", säger ansvariga smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi i pressmeddelandet.

Åbo stad flyttar därför frivillig personal till smittspårningen.

I Åbo sprids viruset fortfarande främst i privata tillställningar och i familjekretsen. Nästan 40 procent av alla nya fall kan kopplas till sådana tillfällen. Stadsdirektör Minna Arve säger att det nu är tid att alla – också privatpersoner – tar sitt ansvar för att stoppa smittspridningen.

"Jul- och nyårshelgen måste nu firas endast med de allra närmaste familjemedlemmarna. Om vi följer restriktionerna blir vi av med pandemin", säger Arve.

Begränsningarna fortsätter

De redan angivna begränsningarna i stadens verksamhet och tjänster fortsätter till den 10 januari. Dessa har att göra med bland annat distansundervisning för elever på andra stadiet. Grundskolans årskurser 4–9 övergick till distansundervisning från och med onsdagen fram till höstterminens slut.

Vid offentliga evenemang får högst 10 personer delta både inomhus och utomhus. Också klubbar och lekparker stänger över julen. Däremot håller flera ungdomslokaler öppet för att erbjuda en trygg plats för unga där de kan få information om viruset.

Flygen från Skopje i Nordmakedonien till Åbo återupptas på lördag. Hälsovårdsmyndigheterna möter passagerarna och erbjuder provtagning på flygplatsen.

Munskydd delas ut

Flera butiksägare har börjat dela ut munskydd i samarbete med Åbo stad. Butikerna har dessutom fått dekaler som på flera olika språk uppmanar till att bära munskydd.

Ungdomsarbetare vid föreningen Valo-Valmennusyhdistys, vars uppgift är att hjälpa och vägleda utsatta människor, delar också ut munskydd i områden där smittspridningen är som värst 2–3 gånger i veckan fram till jul.

Dessutom har staden satt i gång Finlands första provtagningsbuss.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning