Coronaläget går hårt åt sommarjobben – många unga måste tänka om

Oscar Taht och Miisa Kuusisto är lyckligt lottade med jobb vid sidan om skolan. Bild: Cata Portin

Unga som tidigare beviljats sommarjobb kan bli tvungna att tänka om då regeringens coronarestriktioner tar kål på sommarjobbsplatserna.

I januari skrev HBL en artikel om sommarjobb och rekrytering. Då intervjuades gymnasieeleverna Oscar Taht och Miisa Kuusisto, två ungdomar som arbetade vid sidan av sina studier och hade sina planer för sommaren klara. Sedan dess har mycket skett.

Taht har jobbat som simskolelärare vid sidan av gymnasiestudierna. Samma vecka som skolorna övergick till distansstudier fick Taht veta att alla vårens simskolor ställts in.

– Det kändes tråkigt. Jag tycker om att lära barn simma, säger Taht.

Taht hade förhoppningar om att få fortsätta arbeta som simskolelärare under sommaren och därför sökte han inte andra jobb. När det blev klart att sommarens simskolor också ställs in var det i princip för sent att söka andra jobb.

– De flesta platserna är redan fyllda.

Miisa Kuusisto håller med.

– Jag har sökt olika jobb till sommaren, men inte fått napp. Flera arbetsgivare har meddelat att de inte kan anställa fler just nu, säger Kuusisto.

Kuusisto jobbar vanligen på inomhuslekparken Hoplop, men är permitterad fram till månadsskiftet. Hennes ursprungliga plan var att fortsätta jobba där under sommaren.

– Då Hoplop öppnar igen tror jag att jag får återvända till jobbet, men jag är rädd att det kommer vara stängt hela sommaren. Allting är väldigt osäkert.

Osäkert

Ordet osäker beskriver årets sommarjobbsmarknad väl. Taht säger att några vänner har fått sommarjobb, medan andra blivit utan. För Kuusistos bekantskapskrets är sommarplanerna precis lika osäkra.

– Det känns inte bra. Man vill ju jobba, tjäna pengar och få arbetserfarenhet. Jag hoppas det blir bättre, säger Kuusisto.

Helsingfors stad strävar efter att anställa drygt 4 000 sommarjobbare som planerat. Vissa kontors- och administrationstjänster fylls inte, men bortfallet kompletteras med alternativa arbetsuppgifter när det är möjligt.

Grankulla stad planerade anställa cirka 50 sommarjobbare. Siffran har senare justerats till 15. Personer som redan blivit lovade jobb, mister inte sitt arbete.

Kyrkslätt kommun planerade anställa 80 sommarjobbare. Antalet halverades till 40 på grund av kommunens sparåtgärder. I stället delar kommunen ut 40 nya sommarsedlar.

Vanda stad planerade anställa omkring 450 sommarjobbare. Siffran har justerats till cirka 400.

Esbo stad planerade anställa knappt 800 sommarjobbare. Staden har ännu inte beslutat om antalet ska skäras ner.

I januari berättade Kuusisto och Taht att de tänker söka sommarjobb som ledare på olika läger. Där gick jobbsökandet bättre. Båda kommer jobba en vecka som hjälpledare på församlingens konfirmationsläger.

– Den veckan har jag jobb, resten av sommaren är jag ledig. Jag får lov att göra det bästa av situationen, säger Taht.

Miisa Kuusisto och Oscar Taht är inte helt utan sommarjobb, de ska vara hjälpledare på ett konfirmationsläger. Bild: Cata Portin

S-gruppen har jobb för 10 000 färre

Inom S-gruppen har antalet sommarjobbsplatser minskat med hela 10 000. Förra året hade S-gruppen sammanlagt 14 000 sommarjobbare i sina olika företag och om allting hade gått som planerat skulle lika många ha fått jobb i år.

Men allting gick inte som planerat.

– Vi anställer ungefär 4 000 sommarjobbare. Det är svårt att säga exakt eftersom situationen hela tiden lever, säger S-gruppens utvecklingschef Minnastina Miettinen.

Orsaken till den stora förändringen är föga överraskande coronaviruset. Matbutikernas behov av sommarjobbare är oförändrat, men hotell- och restaurangbranschens situation är som den är. Inom S-gruppen har en del personal förflyttats till andra uppgifter för att undvika permitteringar.

– Vi vill inte permittera vår personal i onödan, men det påverkar i sin tur behovet av sommarjobbare.

Miettinen säger att S-gruppen ännu inte vet hur många sommarvikarier som slutligen behövs till hotellen och restaurangerna. Därför låter man tills vidare bli att anställa fler. Eventuellt kontaktas sökande i början av sommaren.

Vanda skar ner

För Vanda stad har coronakrisen också påverkat utbudet av sommarjobb. Ursprungligen räknade Vanda stads personalchef Kirsi-Marja Lievonen med att anställa 450 sommarvikarier. Siffran har nu justerats till cirka 400.

– På grund av restriktionerna har vi tyvärr inte förutsättningar att anställa fler sommarjobbare till kontors- och administrationstjänster. Vi kan inte utbilda dem, säger Lievonen.

De flesta av stadens sommarjobb blir ändå av som planerat. Lievonen säger att till exempel parkarbetare och lägerledare anställs i samma utsträckning som tidigare.

Inom social- och hälsovårdssektorn anställs till och med fler sommarjobbare än vanligt.

– Där behövs fler hjälpande händer i år.

Personer som redan blivit lovade sommarjobb behöver inte vara oroliga för sina jobb. Varken arbetsvillkoren eller längden på kontrakten påverkas.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning