Coronakrisen ska inte stoppa utvecklingen – Svenska kulturfonden uppmanar svenskspråkiga aktörer till utvecklingsarbete

Mikaela Nylander inleder sitt ordförandeskap för Svenska kulturfonden under idédagarna som hålls tisdag-onsdag. Arkivbild. Bild: Ari Sundberg/SPT

Ordförande för Svenska kulturfonden hoppas att svenskspråkiga aktörer och institutioner passar på att se över sina strukturer som en följd av coronakrisen. Kulturfonden har beredskap att stödja utvecklingsarbetet.

– Många kommuner tvingas nu in i ett riktigt besvärligt ekonomiskt läge. Tyvärr blir det ofta utvecklingsarbetet som kommunerna först ger avkall på, säger Mikaela Nylander, ordförande för Svenska kulturfonden, i ett pressmeddelande.

Hon hoppas att coronakrisen inte ska stoppa utvecklingen, utan att svenskspråkiga aktörer och institutioner i stället passar på att se över sina strukturer och styr in på ett mer hållbart spår.

Nylander tror att Kulturfonden kan spela en viktig roll under det kommande året. Kulturfonden kan inte ta ansvar för kommunernas lagstadgade uppgifter, såsom att finansiera skolor och daghem. Men en viktig del av Kulturfondens verksamhet är att stödja innovationer och utvecklingsprojekt.

Mikael Svarvar, Kulturfondens delegationsordförande, är också oroad över hur coronakrisen fortsättningsvis påverkar kulturfältet.

– Kulturfondens roll blir extra viktig då läget är osäkert. Vi måste ha en riktigt bra dialog med kulturfältet och vara beredda att agera snabbt.

Han ser gärna att Kulturfonden vågar satsa pengar på också långsiktiga projekt som ger kulturarbetare tid för mognad.

Kulturfondens förtroendevalda är under tisdagen och onsdagen samlade till idédagar. Riktlinjer för utdelningen 2021 dras upp.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning