Coronakluster i Skellefteå väcker oro också i Finland – över tjugo smittade

Markku Broas, ledande överläkare vid Lapplands sjukvårdsdistrikt, säger att det ännu är oklart om de finländare som bekräftats smittade bär på en muterad variant av viruset. Bild: Anssi Jokiranta

Alla finländare som arbetar vid fabriken i Skellefteå har kontaktats eller kontaktas inom kort eftersom de riskerar att sprida mer smittsamma muterade virusvarianter i Finland.

Under helgen rapporterades om klustersmitta vid en batterifabrik i Skellefteå i Sverige. På fabriken arbetar omkring 160 finländare, som nu riskerar att sprida mer smittsamma muterade virusvarianter i Finland.

Markku Broas, ledande överläkare vid Lapplands sjukvårdsdistrikt, säger att måndagen gått till att kartlägga alla de finländare som arbetar vid fabriken och börja kontakta dem alla personligen.

På måndagseftermiddagen ska såväl finländska sjukvårdsdistrikt som svenska smittskyddsmyndigheter samlas till ett möte för att diskutera situationen.

På fabriken arbetar sammanlagt omkring 1 100 personer från olika länder. Under de senaste dagarna har omkring 150 coronafall bekräftats bland arbetstagarna, och i 27 fall har det varit fråga om en muterad variant av viruset.

– Virusmutationer sprider sig i allmänhet snabbare. För den brittiska varianten pratas om en 50-70 procent snabbare spridning, vilket självfallet är oroväckande, säger Broas.

Oro för spridning i Finland

Under helgen uppmanades alla finländare som arbetat vid fabriken att göra ett coronatest. Hittills har över 20 av dessa personer fått positivt svar på sitt första coronatest.

– Vi vet ännu inte om det handlar om en muterad virusvariant eller inte, säger Broas.

Personerna som bekräftats smittade bor på olika håll i landet. Enligt Broas finns det smittade med koppling till fabriken inom Mellersta Österbottens, Lapplands, Länsi-Pohjas, Norra Österbottens, Birkalands, Päijät-Hämes, Vasas och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Utöver de i nuläget bekräftade fallen känner man till två smittfall där personer som varit i kontakt med fabriksarbetare i Finland också testats positivt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning