Coronakaos efter friidrotts-EM

Flera friidrottare har testat positivt för coronaviruset efter inne-EM i Polen. Bild: Sergei Gapon/Lehtikuva

En rad friidrottare smittades av coronaviruset under inne-EM i polska Torun.Nu kritiserar friidrottsförbunden de bristfälliga åtgärderna under mästerskapet.– Det var svårt att följa restriktionerna, säger Ad Roskam, teknisk direktör för det nederländska friidrottsförbundet.

Inne-EM i Torun avgjordes i början på mars och var det första internationella friidrottsmästerskapet på över ett år på grund av coronapandemin.

Efter hemkomsten till respektive länder har ett flertal idrottare testat positivt för coronaviruset.

"Alla blandades ihop"

Enligt det nederländska förbundet har åtta friidrottare testat positivt sedan de kom hem – och de beskyller arrangören för att restriktionerna inte följdes.

– Friidrottarna skulle åka till hotellet i en buss som tilldelats laget, men alla blandades ihop, vilket inte var så konstigt eftersom att det var väldigt kallt och ingen ville vänta så länge, säger Ad Roskam, teknisk direktör på det nederländska förbundet till Insidethegames.

Storbritannien har också tio positiva fall efter att de återvänt från den polska staden. Enligt Insidethegames har de varit i kontakt med det Europeiska friidrottsförbundet och riktat kritik mot de bristfälliga åtgärderna under mästerskapet.

Därutöver har även fyra ukrainska och två franska utövare smittats medan irländska idrottare satts i karantän sedan medlemmar i resesällskapet testat positivt.

Kritik mot testningen

Flera friidrottare stoppades under mästerskapet efter att de testat positivt för covid-19. Polens herrstafettlag på 4x400 meter drog sig ur efter ett coronautbrott, liksom hemmasprintern Ewa Swoboda.

Belgiska sprintern Eline Berings gick öppet ut och kritiserade testningen på arenan efter att ha tvingats dra sig ur semifinalen på 60 meter på grund av ett felaktigt provsvar.

Enligt Insidethegames tittar arrangören för OS i Tokyo på åtgärder för att förhindra felaktiga provsvar under sommarspelen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning