Coronakamp vid webbmöte i EU

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel förbereder sig för ännu ett extrainsatt webbtoppmöte om coronaläget. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys/TT-AP

Vi behöver en testandets och vaccinets union, manar EU:s permanente rådsordförande inför ännu ett extramöte om coronakrisen.

De 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer får ägna torsdagskvällen åt den växande smittspridningen runt om i Europa.

Från klockan 19.30 finsk tid hålls det första i vad som är tänkt att bli en rad av regelbundna toppmöten via webben för att hålla koll på läget.

"Vi står alla inför förnyat tryck på våra samhällen, ekonomier, sjukvårdssystem och den allmänna moralen", konstateras i ett utskick till medlemsländerna inför mötet från permanente rådsordföranden Charles Michels kansli, enligt en EU-tjänsteman.

Enligt uppgift vill Michel bland annat prata om hur testandet kan skyndas på och hur man ska arbeta när — och om — ett vaccin finns på plats.

EU-kommissionen har samtidigt lagt fram ännu ett paket med uppmaningar till medlemsländerna om allt från smittspridningsappar till förlängt momsbefriande för import av medicinsk utrustning.

– Jag kommer att tala för ett bättre informationsutbyte, exempelvis om var det finns lediga intensivvårdsplatser, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i onsdags.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning