Coronahundarna på Helsingfors-Vanda flygplats har markerat sina första resenärer men tills vidare finns inga testresultat

Hundarna Valo och E.T. ingår i den fyrbenta insatsstyrka som försöker nosa efter coronavirussmitta hos resenärer som anländer till Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Catariina Salo/SPT

Under onsdagen och torsdagen nosade de så kallade coronahundarna efter coronavirussmitta hos 150 resenärer på Helsingfors-Vanda flygplats, säger Vandas biträdande stadsdirektör Timo Aronkytö.

Hundar som skolats för att upptäcka coronavirussmitta hos människor har markerat 1–2 resenärer på Helsingfors-Vanda flygplats under de första dagarna av sin tjänstgöring. Det säger biträdande stadsdirektör Timo Aronkytö som leder social- och hälsovårdens verksamhetsområde i Vanda. Aronkytö säger att han inte känner till det exakta antalet markerade resenärer.

De så kallade coronahundarna började nosa efter coronavirussmitta bland resenärer på Helsingfors-Vanda flygplats i onsdags. Under onsdagen och torsdagen nosade hundarna efter smitta hos totalt 150 frivilliga personer, säger Aronkytö.

– I onsdags markerade hundarna inte en enda person. I torsdags fick vi den eller de första markerade resenärerna.

Den eller de resenärer som hundarna markerat har också låtit testa sig för coronaviruset men testresultaten har ännu inte kommit. Således är det inte säkert om den eller de personer som hundarna markerat faktiskt är smittade.

Det är också oklart om det finns personer med coronavirussmitta bland dem som hundarna utfört ett lukttest på men inte markerat.

– I forskningsförhållanden har hundarna känt igen coronavirussmitta med 97 procents säkerhet men tills vidare har vi ingen undersökning av hur träffsäkra de är på fältet, säger Aronkytö.

Det pilotprojekt med coronahundar som nu är i gång på Helsingfors-Vanda flygplats utförs av Helsingfors universitet i samarbete med bland annat Vanda stad. Projektet ska pågå till slutet av året.

– Det verkliga genombrottet skulle vara om vi kunde ha hundarna vid bagageutlämningen på flygplatsen. Då kunde hundarna nosa på alla, och de personer som hundarna markerar kunde anvisas till ett coronavirustest, säger Aronkytö.

Personen som ska testas går in i ett specialbås och stryker en näsduk mot huden.

Näsduken läggs i en burk och ges till hundtränaren.

Hundtränaren ställer fram fem olika burkar framför coronahunden som sedan upptäcker om det finns smitta i någon av burkarna.

Två hundar kan jobba samtidigt och ett test räcker mindre än en minut.

Två personer i minuten kan alltså testas för coronasmitta.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning