Coronagruppen i Egentliga Finland: Undvik resor till Nyland

Coronakoordineringsgruppen i Egentliga Finland skärper rekommendationerna. Bild: Ari Sundberg/SPT

På grund av Nylands försämrade coronaläge skärps rekommendationerna i Egentliga Finland.

Coronakoordineringsgruppen i Egentliga Finland kom på torsdagen med en ny rekommendation om att undvika onödigt resande till Nyland, eftersom coronaläget i Nyland försämras fort.

"Vi är oroliga eftersom risken är stor att coronaläget försämras även i Egentliga Finland. Vi arbetar för samma mål, och därför inför vi striktare rekommendationer omedelbart så att epidemin inte förvärras ytterligare", säger pandemigruppens ordförande och överläkaren Mikko Pietilä i ett pressmeddelande.

Rekommendationen träder i kraft omedelbart.

Dessutom rekommenderas att man inte ordnar idrottsevenemang som innebär att deltagare från andra landskap reser till Egentliga Finland. Rekommendationen gäller alla åldersgrupper och såväl idrottsevenemang som ordnas inne som ute. Däremot gäller den inte landslagsverksamhet, tävlingar på FM-nivå och tävlingar inom division 1.

Rekommendationen för idrottsevenemangen träder i kraft på lördag, 28 november, och den gäller tills vidare.

För idrottsverksamhet som inte kräver resande mellan landskap gäller rekommendationen att vuxna ska undvika hobbyverksamhet inomhus och speciellt avstå från sådana idrottsformer som kräver närkontakt. För barn och ungas del kan hobbyverksamheten fortsätta som normalt så länge avstånd hålls och hygienrekommendationer följs noggrant.

För arbetsgivare i Egentliga Finland rekommenderar gruppen att man överväger om det är möjligt att utvidga distansarbete ytterligare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning