Coronaforskning: Hundar kan vara pålitligare än labbtest

Hunden Kössi har i uppdrag att lukta sig fram till urinprov av coronasmittade personer. Bild: Susanna Paavilainen/Helsingfors universitet

Det kan bli möjligt att använda hundar för att identifiera coronasmitta.

Hundar har framgångsrikt lyckats lukta sig fram till coronasmitta utifrån urinprov, enligt preliminära forskningsresultat vid Helsingfors universitet.

Det kan visa sig bli en revolutionerande metod för att identifiera smittan och metoden kan vara mer pålitlig än laboratorietest, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Tidigare har hundar använts bland annat för att identifiera bland annat cancer.

"Det finns många öppna frågor som behöver svar innan vi kan börja göra test i praktiken", säger Anu Kantele, professor inom området infektionssjukdomar, i pressmeddelandet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning