Coronafallen i Lappland har mer än fördubblats – smittfallen sprider sig också i rekordfart på de svenska skidorterna

Många har velat fira jul och nyår i Lappland. På turistorter märks en ökning av coronafall, men enligt coronasamordningsgruppen i Lappland är de nuvarande restriktionerna tillräckliga. Bilden är från Levi strax före jul. Bild: Aku Häyrynen/Lehtikuva

I Lapplands sjukvårdsdistrikt har coronafallen fördubblats, och till och med tredubblats efter julen. Smittspridningen ökar också på de svenska skidorterna.

Sveriges Radio rapporterar att antalet fall av covid-19 har ökat i rekordfart efter julen i Jämtland Härjedalen. I regionen finns bland andra skidorterna Åre och Vemdalen, bekanta även för många finländare.

Den här veckan har hittills närmare 900 nya fall upptäckts, jämfört med totalt 382 fall förra veckan.

– Det här är nog den kraftigaste ökningen vi sett, säger biträdande smittskyddsläkare Lisa Fohlin till Ekot i Sveriges Radio.

Fohlin ger som orsak att många skidturister besöker fjällen under jul- och nyårshelgerna och kanske umgås i större sällskap, samtidigt som omikronvariaten sprider sig lättare.

Företagaren Sigge Jungell, som är vd för destination Funäsfjällen uppger för nyhetsbyrån TT att bokningsläget ligger 30 procent över fjolårets, och att hotell och stugor är fullbelagda. Ytterst få har enligt honom avbokat sin resa.

Tillräckliga åtgärder

I Finland har smittfallen ökat klart även i Lapplands sjukvårdsdistrikt. De registrerade positiva coronatesterna har fördubblats och till och med tredubblats på dagsnivå jämfört med läget de senaste veckorna, enligt uppgifter från sjukvårdsdistriktets coronakoordineringsgrupp.

Från måndag kväll till torsdag kväll hade det registrerats 486 nya coronafall, mot 350 fall totalt förra veckan och 306 veckan före det.

I ett pressmeddelande skriver gruppen att den snabba smittspridningen, och att också personer med två doser vaccin har smittats, tyder på att omikronvarianten ökar inom sjukvårdsdistriktet.

Enligt distriktet förekommer coronasmitta i hela sjukvårdsdistriktets område, men mest i kommuner med turistorter. Ungefär hälften av fallen konstateras hos turister – inhemska och utländska – och hälften hos lokalinvånare.

Koordineringsgruppen skriver i pressmeddelandet att den bedömer att de nuvarande restriktioner, bland annat av restaurangverksamheten, är tillräckliga i alla fall för tillfället. Belastningen på sjukvården är måttlig. Dessutom mattas turismen av inom några veckor då jul- och nyårsledigheterna är slut.

Den senaste coronastatistiken på nationell nivå är från nyårsafton. Från dagen innan hade drygt 11 000 nya smittfall registrerats på ett dygn, 1 800 var från julhelgen eftersom de funnits problem med dataöverföringen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning