Coronafall på sjukhusavdelningar i Tammerfors – Jyväskylä rapporterar om rekordhöga smittsiffror

Både patienter och personal har bekräftats smittade på två sjukhusavdelningar i Tammerfors. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Sammanlagt 12 coronafall har bekräftats på en canceravdelning och en avdelning för neurologiskt sjuka i Tammerfors. I Jyväskylä har smittsiffrorna aldrig varit så höga som på onsdagen.

Tammerfors universitetssjukhus meddelar att coronaviruset har tagit sig in på två sjukhusavdelningar.

De berörda avdelningarna är Centralsjukhusets avdelning för cancerpatienter och en avdelning för neurologiskt sjuka patienter vid Hatanpää sjukhus.

På canceravdelningen har sammanlagt två patienter och fyra vårdare bekräftats smittade. På den andra avdelningen handlar det om totalt sex smittade, varav tre är patienter.

För tillfället utreds fortfarande smittkedjorna, men klart är att smittfallen har koppling till varandra.

På grund av situationen coronatestas nu både patienter och personal på avdelningarna regelbundet. Dessutom tas inga nya patienter för tillfället in på avdelningarna.

Rekordhöga siffror i Jyväskylä

En annan stad som för tillfället kämpar hårt mot viruset är Jyväskylä i Mellersta Finland.

Staden meddelar på onsdagskvällen att sammanlagt 52 nya coronafall hade bekräftats fram till klockan 15 på eftermiddagen. Två och en halvtimme senare var smittfallens antal uppe i 81, det högsta dagliga antalet under hela epidemins gång.

Hälften av smittfallen har koppling till en exponering på en restaurang förra veckan. Enligt staden handlade det om ett evenemang för studerande som omkring 150 personer deltog i.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning