Coronafall i regeringen: Anna-Maja Henriksson ska testa sig

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) låter bli att vistas inomhus med andra människor tills hon har låtit coronatesta sig och fått svar. "Jag känner mig helt kry", säger hon. Bild: Niklas Tallqvist

Majoriteten av ministrarna deltog i regeringens sammanträde i fredags tillsammans med Pekka Haavisto (Gröna) som senare testade positivt för covid–19. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) ska själv ta ett test och har avbokat alla tillställningar i dag och på självständighetsdagen.

Då justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) nåddes av budet att kollegan, utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna), testat positivt för covid-19 blev hon först ledsen å sin arbetskamrats vägnar då hon tänkte att han var sjuk.

– Men sen fick jag höra att han är helt symtomfri. I det skedet började jag fundera hur min egen fredag såg ut och när vi var i kontakt med varandra, berättar Henriksson.

I fredags samlades regeringen först till presidentföredragning varpå statsrådet höll extra sammanträde. Anna Maja-Henriksson säger att hon inte räknade hur många ministrar som var närvarande, men bedömer att över hälften av regeringen, åtminstone cirka tio ministrar, var på plats.

Anna-Maja Henriksson var hemma i Jakobstad när hon nåddes av beskedet om covidsmitta i regeringen. Bild: Skärmdump/Instagram

Henriksson tolkar de instruktioner som har gått ut till dem som var närvarande, att de ska gå och ta ett coronatest.

Innan presidentföredragningen deltog Henriksson också i ett EU-ministerutskottsmöte där Haavisto var med. Hon avvek från regeringen efter presidentföredragningen eftersom hon skulle hålla tal på åklagardagarna.

Anna-Maja Henriksson säger på söndagen till HBL att hon känner sig helt kry.

Regeringen har munskyddsrekommendation vid sina möten och den följs av ministrarna. Men ibland dricker folk förstås kaffe vid mötena och då går det inte att bära munskydd.

Låter bli att vistas inomhus med andra

– Jag kommer nu att avboka allt program jag hade för i dag och på självständighetsdagen, säger Henriksson.

– Det är trist, men det hjälps inte. Jag ska nu gå ut och promenera, men den glöggmottagning jag var bjuden på i dag måste jag ge återbud till. Jag låter bli att vistas inomhus med andra människor, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson tycker att det är knepigt då också dubbelvaccinerade personer kan smittas.

– Fortsättningsvis är det mycket viktigt att alla som inte har tagit vaccinet gör det, säger Henriksson.

Baka pepparkakor hemma går bra – men glöggbjudningen måste Anna-Maja Henriksson ge återbud till efter nyheten om att Pekka Haavisto testat positivt för covid-19. Bild: Skärmdump/Instagram

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning