Coronafall i lejonen – spelarna i karantän då förbundet inte prioriterar deras hälsa

Det finländska landslaget är i karantän efter EHT-turneringen i Malmö. Bild: Anders Bjuro / AFP / Lehtikuva

Att mitt under pågående pandemi samla spelare från Ryssland, Sverige, Schweiz och Finland för en idrottsligt betydelselös turnering är inte bara idiotiskt – det är totalt oansvarigt av Ishockeyförbundet vars främsta uppgift ska vara att arbeta för spelarnas bästa.

Ishockeyförbundet meddelade på måndagen att en spelare som deltog i Euro Hockey Tour-turneringen förra veckan har testat positivt för covid-19. Det betyder att spelarna som deltog i turneringen är försatta i karantän. Vilket i sin tur betyder att de spelare som ligaklubbarna tvingades klara sig utan under turneringsveckan nu dessutom är borta från klubbarnas verksamhet de kommande två veckorna.

Att ligaklubbarna ställt sig tveksamma till landslagsturneringarna under de senaste åren är ingen hemlighet. EHT-turneringarna har försvarats med att de är förberedande verksamhet inför vårens VM-turnering och att det är en bra chans för landslagstränaren att testa spelare just med tanke på VM.

Men under coronasäsongen 2020–21 har EHT-turneringarna spelats av helt andra orsaker. Och på helt andra villkor.

Att lejonen och de övriga herrlandslagen reser kors och tvärs i Europa mitt under pågående coronapandemi beror på de tv- och samarbetsavtal som ger förbunden klirr i kassan. Förbunden har med andra ord valt att bortse både från det idrottsliga och från idrottens grundvärdering om en sund själ i en sund kropp då man valt att samla ihop landslag från olika länder och ligor, låta dem umgås obehindrat för att sedan skicka dem tillbaka till sina respektive länder.

Rent idrottsligt har EHT-turneringarna hållit i bästa fall medioker nivå där landslag bestående av spelare som i normala fall inte skulle platsa i A-landslaget mött juniorlag eller andra C-klassens lag.

I helgens turnering valde förbundet att ta ut spelare från den finländska, den svenska (SHL), den schweiziska (NLA) och den ryska (KHL) ligan till det finländska laget.

I KHL har covid-fallen avlöst varandra i rasande takt precis som i SHL och både inställningen till och hur man hanterar coronasituationen skiljer sig stort jämfört med Finland.

Det i kombination med att möta spelare från dessa länder (plus andra länder och ligor) utsätter spelarna för stora hälsorisker.

Att förbundet rapporterar om covid-19-fall i laget är därför mer väntat än oväntat. Det är också ett bevis på hur oansvarigt de nationella förbunden agerar i sin verksamhet.

Det är förståeligt att förbunden inte vill avstå från de pengar de får in via samarbets- och tv-avtal.

Det som däremot varken är förståeligt eller acceptabelt är att förbundet inte gör allt de kan för att skydda sina spelare och jobba för att på bästa möjliga sätt minimera hälsoriskerna i sin verksamhet.

Genom att blanda spelare från olika ligor och olika länder ökar risken för smitta. Varför inte då ta ut spelare från bara en liga om man känner att man måste genomföra träningsturneringarna.

HIFK tvingas klara sig utan sin stjärnspelare Anton Lundell i sammanlagt 10 grundseriematcher på grund av att han nu sitter i karantän i 14 dagar då han utsatts för covid-19-smitta i landslaget.

Det är en sjättedel av hela grundserien som laget tvingas klara sig utan en av sina absolut viktigaste spelare.

Och det är något som hade kunnat undvikas om förbundet agerat ansvarsfullt och prioriterat spelarnas hälsa.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning