Coronafall i landslaget – kan fortsätta förbereda sig för EM-kvalmatchen mot Skottland

Paula Myllyoja. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Landslagsmålvakten Paula Myllyoja har testat positivt för coronaviruset.

Ett coronafall uppdagades på fredagen i damernas fotbollslandslag, meddelar Bollförbundet. Målvakten Paula Myllyoja testade positivt efter att hon i tisdags gett ett negativt testresultat. Myllyoja testades på nytt på fredagen då ett coronafall i klubblaget Pink Bari uppdagats. Myllyoja är symtomfri – samma gäller de övriga spelarna i laget, meddelar förbundet.

– Vi konsulterar myndigheterna och experterna på infektionssjukdomar vid HUS. Vi har utrett vilka som eventuellt blivit exponerade och kartlagt vilka åtgärder det innebär för resten av laget, säger landslagets läkare Pippa Laukka.

Landslaget bedömer att sju spelare kan ha exponerats för coronaviruset. Spelarna har separerats från den övriga landslagstruppen. På söndag testas hela landslaget på nytt.

– De som eventuellt blivit exponerade placeras i relativ karantän, det vill säga deras måltider och transporter till träningarna ordnas skilt från resten av laget.

Finland ska möta Skottland på tisdag i en nyckelmatch i det pågående EM-kvalet. Landslaget siktar på att kunna spela matchen i vanlig ordning.

På fredagen testades också Tuija Hyyrynen och Anna Auvinen. Deras testresultat var negativa.

Enligt expertisens definition kan en spelare ha blivit exponerad för virus ifall spelarna varit inomhus inom två meters avstånd utan skyddsmask. Landslaget har dock vidtagit säkerhetsåtgärder,.

– Det har varit få sådana situationer, för vi har följt coronaprotokollet noggrant. Vi har spårat de situationer där en spelare kan ha blivit exponerad med hjälp av videoinspelningar. Medicinskt sett kan man inte tala om en exponering i dessa fall, men vi är särskilt försiktiga, säger Pippa Laukka.

– Laget tog informationen med ro, fast situationen förstås också förorsakade oro. Vi diskuterade om situationen öppet. Laget kan fortsätta att träna och förbereda sig för tisdagens match. Alla spelarna är symtomfria.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning