Coronaepidemin förvärras i Nyland – lika många fall som under fjolårets värsta veckor

Chefsöverläkare Markku Mäkijärvi vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt kräver tuffare restriktioner för sammankomster. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

De personer som har smittats av en virusvariant har i praktiken inte längre kopplingar till utlandsresor.

Coronaepidemin i Nyland har förvärrats de senaste veckorna, uppger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS. Förra veckan registrerades över 1 650 nya coronafall, alltså lika många som under fjolårets toppveckor.

Incidensen i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är nu 182 per 100 000 invånare under de två senaste veckorna då det nationella genomsnittet var 91,3 på onsdagen.

Alla positiva coronatest inom HUS sekvensanalyseras för de muterade varianterna av coronaviruset. Enligt HUS sprids virusvarianterna allt snabbare i Nyland.

"Under de senaste två månaderna har vi observerat omfattande smittkedjor där tiotals personer har insjuknat på kort tid. De personer som har smittats av en virusvariant har i praktiken inte längre kopplingar till utlandsresor, utan de har blivit smittade i hemlandet ", säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen.

Antalet coronapatienter som får sjukhusvård är tills vidare lågt, men situationen kan förvärras snabbt. Enligt HUS behövs nu tuffare restriktioner för att bromsa smittspridningen.

"Vi föreslog redan förra veckan för Nylands regionala samordningsgrupp att Regionförvaltningsverket begränsar det maximala antalet personer vid sammankomster till sex i stället för tio", säger chefsöverläkare Markku Mäkijärvi.

Frågan tas upp på nytt på samordningsgruppens möte på torsdag.

Coronaepidemin i Nyland har förvärrats de senaste veckorna, uppger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Allt fler smittas av muterade varianter av coronaviruset. Bild: Jeanette Östman/SPT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning