Coronadrabbat fartyg fick tillåtelse att passera Panamakanalen – över 130 ombord har symtom

Zaandam är på väg till Fort Lauderdale i Florida. Och nu får fartyget passera Panamakanalen för att ta sig dit. Bild: Arnulfo Franco/TT-AP

Passagerare utan symtom ombord på det coronadrabbade kryssningsfartyget Zaandam har under söndagen fått tillstånd av myndigheter i Panama att flyttas över till systerfartyget Rotterdam.

På söndagsförmiddagen fick det coronadrabbade nederländska kryssningsfartyget Zaandam tillåtelse av myndigheterna i Panama att möta systerfartyget Rotterdam för att flytta över friska passagerare till Rotterdam.

Fartyget Rotterdam ska transportera 401 passagerare som testat negativt för covid-19 till amerikanska San Diego. Ombord på Rotterdam finns sjukvårdspersonal, mat, medicin och virustester som ska överföras till Zaandam.

Både Zaandam och Rotterdam har nu också fått tillåtelse att passera Panamakanalen efter att först av blivit vägrade genomfart av myndigheterna i Panama.

Enligt BBC ändrade sig Panamas myndigheter på lördagen av humanitära skäl. Enligt dem finns det ingen risk för smitta till fastlandet då överflyttningen av friska passagerare till fartyget Rotterdam kommer att ske ungefär 12 kilometer utanför kusten.

Ombord på Zaandam finns totalt 1 829 passagerare och besättning, varav 53 passagerare och 85 personer ur besättningen har influensaliknande symtom och befaras vara smittade av covid-19, enligt rederiet Holland America som äger fartyget.

Fyra personer har avlidit till följd av coronaviruset ombord på kryssningsfartyget, varav en svensk medborgare i 70-årsåldern.

Passagerarna ombord på Zaandam har ombetts stanna i sina hytter och har enligt BBC ingen kontakt med omvärlden. Eftersom överflyttningsbåtarna är små går evakueringen till systerfartyget långsamt.

Enligt Helsingin sanomat hade alla friska passagerare under söndagseftermiddagen ännu inte hunnit flyttas över till Rotterdam. Fartygen låg fortfarande för ankar i Panamaviken.

Kryssningsfartyget Zaandam lämnade Buenos Aires den 7 mars och har inte fått ta i land sedan den 14 mars. Flera sydamerikanska hamnar har vägrat släppa in fartyget på grund av coronamisstankar ombord.

Fartyget var på väg till Florida när det för en vecka sedan stoppades vid Panamaviken av Panamas myndigheter. Det coronadrabbade kryssningsfartyget väntas nu fortsätta resan mot sin ursprungliga slutdestination i Florida, där förhoppningen är att resten av de runt 1 400 passagerarna ska få gå i land.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning