Corona-tillverkare ser lyft i juni

Coronatillverkaren Anheuser-Busch Inbev ser en vändning uppåt för global ölförsäljning i juni. Arkivbild. Bild: Jerome Delay/TT-AP

Den globala ölförsäljningen återhämtar sig i juni, enligt den Brysselbaserade bryggerijätten Anheuser-Busch Inbev, som bland annat har ölmärket Corona i portföljen. Bolagets aktie lyfter med nästan 8 procent efter kvartalsrapporten.

Återhämtningen i juni avslutar ett uselt kvartal för Anheuser-Busch, som i kvartalet tar nedskrivningar på 2,5 miljarder dollar – främst på afrikanska tillgångar – och redovisar ett vinstras på 34 procent till 3,4 miljarder dollar.

Stora delar av verksamheten stannade under kvartalet av, till följd av nedstängningar i Mexiko, Sydafrika och Peru och stängda barer och restauranger i stora delar av världen i coronapandemins spår.

Ölförsäljningen i april minskade med nästan en tredjedel, men i juni hade det vänt uppåt igen med försäljningsökning i årstakt i Brasilien och historiskt rekord för försäljningen i Kina. Totalt ökade Anheuser-Busch Inbevs försäljning av öl i juni med 0,7 procent och för hela kvartalet blev nedgången 17 procent.

Analytiker hade enligt en enkät bolaget gjort själv räknat med en försäljningsminskning på 23 procent i kvartalet och ett vinstras på 36 procent.

Förutom Corona äger Anheuser-Busch Inbev bland annat ölmärken som Stella Artois och Budweiser.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning