Corona: Attendos vårdpersonal misstänks ha vållat boendes död

Attendos personal på ett vårdhem i Kiuruvesi misstänks för dödsvållande och brott mot tjänsteplikt. Bild: Ari Sundberg/SPT

Polisen i Östra Finland har påbörjat en förundersökning av misstänkta oegentligheter på Attendos vårdhem Kallionsydän i Kiuruvesi.

Attendos personal misstänks bland annat för brott mot arbetarskyddet, brott mot tjänsteplikt, falskt vittnesmål, dödsvållande och vållande av personskada, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Brottsrubriceringarna kan preciseras i takt med att förundersökningen framskrider. Enligt polisen kommer förundersökningen att ta flera månader i anspråk eftersom cirka 50 personer ska förhöras i samband med utredningen.

Polisen ska till exempel utreda aktörernas ansvarsfördelning och hur de berörda personerna har följt lagen om smittsamma sjukdomar under coronaepidemin. En stor del av förundersökningens material är sekretessbelagt.

Enligt Attendos eget pressmeddelande har vårdhemmet Kallionsydän i Kiuruvesi överförts till den lokala samkommunen i Övre Savolax den 9 april. Vårdhemmet drabbades hårt av coronaepidemin och flera av hemmets boende har dött i sviterna av sjukdomen covid-19.

"Vi står bakom vår personal och hoppas att förundersökningen skingrar de misstankar som riktas mot verksamheten", säger Attendos vd Virpi Holmqvist i pressmeddelandet.

Läs också:

Yle: 10 döda i covid-19 på äldreboende i Gårdsbacka

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning