Corolla kommer äntligen tillbaka

Det var bara Toyota Motor Corporations strategi som kunde peta ner Corolla från toppen av försäljningslistorna i Finland för drygt tio år sedan.

Toyotas taktik var att år 2006 lite överraskande namnge alla de attraktiva modellerna på nytt och behålla Corolla enbart för den redan borttynande sedanmodellen. Det höll ett drygt decennium, men 2019 är Corolla tillbaka medan Auris kommer att försvinna till historiens lagerrum efter att under sin livstid ha fungerat som en utmärkt testbädd för hybridteknologin.

Sedan 2006 har Toyota Corolla bara existerat som en blek skugga av sitt forna jag i försäljningsstatistiken i det som förr var Corollalandet Finland. Något överraskande valde tillverkaren att peta på ett fungerande maskineri, delade upp modellen i två grupper och kallade den största gruppen Auris. Det mest påtagliga resultatet var att Corolla försvann från topplistorna över mest sålda bilmodeller.

Från lanseringen 1966 har Corolla sålt globalt i mer än 40 miljoner, och enbart i Finland har det sålts mer än 300 000 av de olika generationerna och årsmodellerna sammantaget.

Nu tar Toyota tillbaka allt och ändrar sig igen. Den modell som ännu på bilsalongen i Geneve i mars förhandsvisades som New Auris heter i produktionsversionen Corolla Touring Sports, och så ska det förbli. Auris kommer att försvinna som modellnamn. Toyota Corolla Touring Sport visas upp på bilmässan i Paris och ersätter båda kombiversionerna av Auris och Avensis.

Återintroduktionen av Corolla offentliggjordes bara någon månad efter att Toyota meddelade att den stora Camry skall lanseras på nytt i Europa samtidigt som Avensis fasas ut. Det är två traditionsrika modellnamn som är på väg att ta revansch. Både Corolla och Camry kommer nu att förses med hybridteknik.

Corolla Touring Sports kommer med två alternativa hybriddrivlinor. För den som väljer enbart konventionell motor finns det endast en 1,2 liters bensinmotor på listan, men Toyota räknar kallt med att 90 procent av kunderna i Finland väljer hybrid.

Än så länge finns det inga officiella yttermått för bilen, men axelavståndet är 2 700 mm och benutrymmet i baksätet ska vara bäst i klassen med 982 mm. Bagageutrymmet sväljer 598 liter. Bilen har alltså vuxit sig större än föregångaren Auris Touring Sport, men är fortfarande lite mindre än Avensis Touring Sport.

Nya Corolla kan beställas i tvåtonslack där karrosens färg kombineras med svart tak, svarta takstolpar och svarta lister runt grillen.

Dan Kronqvist Reporter

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning