Chris Cornell begick självmord

Chris Cornell. Bild: LEHTIKUVA Ossi Ahola

Rockstjärnan och grungepionjären Chris Cornell, sångare i Soundgarden och Audioslave, är död. Han begick självmord och blev 52 år.

Han avled i Detroit på onsdagskvällen och i ett uttalande till nyhetsbyrån AP säger hans talesperson Brian Bumbery att dödsfallet var "hastigt och oväntat" och att familjen är i chock.

Enligt den rättsmedicinska rapporten som offentliggjordes på torsdagen begick Cornell självmord, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Cornell befann sig på turné när han avled och twittrade så sent som i går att han anlänt till Detroit, där han skulle spela med Soundgarden. Enligt polisen hittades han på sitt hotellrum av en vän sedan familjen uttryckt oro för honom.

"Konstnärliga"

Cornell slog igenom som frontfigur i Soundgarden, som hade en framträdande plats i Seattles grungerörelse på 90-talet tillsammans med band som Pearl Jam, Nirvana och Alice in Chains.

– Man pratar om de fyra stora inom thrashen och man kan säga att det fanns fyra stora band inom grungen också, som tog olika inriktningar. Soundgarden var på ett sätt det mest konstnärliga, man kan säga att det var det musikaliskt mest progressiva bandet, även om "progressiv" inte är ett ord som man ska använda när man pratar om grunge, säger kulturjournalisten Bella Stenberg.

Tillsammans med de andra grungebanden spelade Soundgarden en betydande roll i musikvärlden under 1990-talet.

– Grungen var ju en viktig reaktion mot 80-talets glassiga överdåd med arenarock och välsminkade rockartister. Grungen visade att det var okej att inte vara perfekt, säger Bella Stenberg.

Musikalisk bredd

Soundgardens album Superunknown är ett av deras mest kända och innehöll Grammyvinnande låtar som Black Hole Sun och Spoonman. Bandet splittrades 1997 men återförenades 2010.

Tillsammans med medlemmar från Rage Against the Machine bildade Cornell supergruppen Audioslave 2001 och släppte tre album med bandet. Han hade även en framgångsrik solokarriär och släppte nytt material så sent som i mars. Förra året gjorde han också en konsert i Konserthuset i Stockholm.

– Det känns som att han fortfarande hade mycket kvar att ge och att han också själv tyckte det. Han visade upp en bredd, allt från grunge till ren hårdrock och han kunde också göra mer stillsam musik. Det behövde inte vara fullt ös hela tiden, säger Bella Stenberg.

Chris Cornell

Född i Seattle 1964. Medlem i Soundgarden och Audioslave.

Släppte första soloalbumet Euphoria morning 1999. Det senaste, Higher truth, kom 2015.

Framförde ledmotivet You know my name i James Bond-filmen Casino royale 2006.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03