Contador ordnade tidernas blåsning

Konspiration. Alberto Contador (t.h.) och Nairo Quintana gillrade en lyckad fälla under den femtonde etappen i Vuelta a España. Bild: JAVIER LIZON

Nairo Quintana röjer aldrig sina tankar, men det såg faktiskt ut som att stenansiktet ruskade på huvudet när han korsade mållinjen uppe på den sydfranska bergstoppen Col d'Aubisque.

Han hade fortfarande ett stadigt grepp om den röda ledartröjan – maillot rojo – men hans värsta rival Chris Froome följde honom som en ond ande hela vägen uppför bergssluttningen.

Quintanas ledning: nere i en knapp minut. Vetskapen om att han inte kan ruska av sig Froome, att det kvarstår bara två verkliga bergsetapper och att han kommer att tappa 1–2 minuter i fredagens individuella tempolopp måste ha gnagt som en råtta i bakhuvudet. Saker och ting blev inte ett dugg bättre av att hjälpryttaren Alejandro Valverde hade sin första dåliga dag och tappade 10 minuter.

Följande dag: sammansvärjningen. Det var klart från början att någonting lurt var i görningen. Genast efter att det neutrala vägavsnittet var avklarat splittrades huvudklungan itu.

Det händer allt mer sällan nu för tiden att den meriterade spanjoren är den starkaste cyklisten i ett av de stora etapploppen.

Den tvåfaldiga Tour de France-segraren Alberto Contador och hans stallkamrater styckade sönder huvudklungan med en serie aggressiva attacker, samtidigt som Chris Froome och hans stallkamrater tydligen fortfarande var dåsiga efter sin frukost. När den färska Tour de France-vinnaren Froome insåg läget försökte han desperat överbrygga luckan till tätgruppen, men det var för sent. Hans stallkamrater: skingrade för vindarna. Quintana var däremot på alerten, med säkerhet invigd i konspirationerna och hade på nolltid dragit upp en rejäl lucka till Froome. I cykelsporten gäller det att kunna sluta allianser för att kunna besegra en gemensam fiende.

Roberto Vacchi: nära att sätta kaffet i fel strupe. En stor del av tv-publiken hade inte ens knäppt på teven ännu, för enligt alla standarder och normer avgörs en 120 km lång etapp först i slutbacken.

Vuelta a España följer inte etablerad praxis. Vueltan är som en ocensurerad actionfilm från 1980-talet: den innehåller alla actionscener som saknades i Tour de France.

Froome fick inte många sympatier av de andra eftersläntrarna, utan fick jobba helt på egen hand för att minimera sin tidsförlust. Kanhända att rivalerna är mäkta trötta på Froomes och Team Skys dominans? I Tour de France har vi vant oss vid att se Froome ständigt omgiven av sina starka hjälpryttare, men så här övergiven och hjälplös har han aldrig sett ut. I slutbacken satte Quintana in högsta växeln och pushade sin ledning i sammandraget till tre minuter.

Än en gång var det Contador som var drivkraften. Det händer allt mer sällan nu för tiden att den meriterade spanjoren är den starkaste cyklisten i ett av de stora etapploppen. Men det är han som får saker och ting att hända.

För ganska jämnt fyra år sedan hade Joaquim Rodriguéz efter sexton etapper så gott som säkrat segern i vueltan. Då gillrade Contador och hans stallkamrater en legendarisk fälla som slutade med att han klädde sig i den röda ledartröjan, medan hans landsman fick nöja sig med en bitter tredje plats.

För tre år sedan hade Froome redan ett ointagligt försprång i Tour de France. Men på den trettonde, blåsiga etappen splittrade Contador och hans kumpaner huvudklungan och kapade Froomes ledning med över en minut.

Och nu detta. Söndagens etapp mellan Sabiñaigo och Formigal omtalas redan som en av historiens mest dramatiska och underhållande etapper.

Contador är bara sekunder från en podiumplacering i Madrid, men det är tveksamt om han lyckas klättra förbi Esteban Chaves. Den sistnämndes stallkamrat Simon Yates stod för en briljant insats under lördagens etapp och såg ut att göra anspråk på en sensationell tredje plats, men han hörde också till de stora förlorarna under söndagens etapp.

I dag fortsätter vueltan efter en vilodag med en 173 km lång etapp från Castéllon till Mas de la Costa. Förvänta er det oväntade.

Vuelta a España

Ställningen efter 16/21 etapper

1) Nairo Quintana Colombia 64.57.27, 2) Chris Froome Storbritannien +3.37 minuter 3) Johan Esteban Chaves Colombia +3.57, 4) Alberto Contador Spanien +4.02, 5) Simon Yates Storbritannien +5.07, 6) Samuel Sanchez Spanien +6.12.

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning