Comebacken fullbordad 25 sekunder före slutet – Finland är klart för semifinal

Finland möter USA i semifinal. Bild: Codie Mclachlan/Lehtikuva

Finlandssvenska duon Anton Lundell och Roni Hirvonen frälste juniorlejonen i tredje perioden.

Finland-Sverige 3-2 (0-2, 1-0, 2-0)

2–2 på resultattavlan och under en minut kvar av ordinarie speltid. I tiderna hade det varit ett nervöst och krampaktigt läge för ett finländskt ishockeylandslag men den nya generationens lirare visade än en gång att det råder en vinnarkultur i juniorlejonen.

Efter en kaotisk sekvens med flera goda lägen snappade Roni Hirvonen åt sig pucken, rundande målburen och begravde pucken i mål bakom en storspelande Hugo Alnefelt. Pucken gled över mållinjen med bara 25 sekunder kvar på klockan.

Det sena målet knäckte Sverige och Finland fick revansch på fjolårets bronsmatch då svenskarna fick fira med samma slutsiffror.

– Det känns otroligt, det är svårt att beskriva det här. Det känns jättebra. Det känns som att vi gjorde det här tillsammans som ett lag. Vi visade hur starka vi är. Det är stort att komma igen efter att ha legat under med två mål. Men vi jobbade tålamodigt och fick belöningen, säger matchens finlandssvenska hjälte Roni Hirvonen i TV5:s intervju.

Sverige kom till matchen med två raka förluster i bagaget. Efter en något virrig inledning var det Sverige som vaknade och grep tag i taktpinnen. Detta tack vare 18-åringen Lucas Raymond som var överallt på isen. Först spräckte han nollan med ett skott efter en slug passningsfint. Kort därpå skaffade han en utvisning som Sverige utnyttjade. Raymond hittade storväxta Elmer Söderblom framför kassen och denne gjorde ett riktigt trixmål då han lyfte upp pucken i krysset med klubban mellan benen på sig själv.

Trots 0–2 i första pausvilan tappade juniorlejonen inte humöret. Reduceringen kom genom Henri Nikkanen och en knapp minut senare var pucken i mål igen och Sverige i gungning. Men målet dömdes bort då svenska förbundskaptenen Joel Rönnmark utmanade för offside.

En finländsk fullträff hängde i luften med för att få fram en kvittering krävdes en chans i powerplay och en till finlandssvensk lirare. Lagkaptenen Anton Lundell gjorde det förlösande målet i mitten av tredje perioden. Och det var början på slutet för juniorkronorna.

– Båda lagen inledde lite nervöst. Öppningsmålet brukar ha en förlösande effekt och nu var det Sverige som gjorde det. Men vi kom bra in i matchen och spelade bra ishockey i de sista fyrtio minuterna. Vi jobbade hårt i första periodpausen för att komma tillbaka, säger chefstränaren Antti Pennanen i tv-intervjun.

Pennanen passar på att dra en parallell till JVM 2016 i Helsingfors då han berömmer sitt lag.

– De här är tuffa gubbar. Jag tänker på JVM 2016 då vi också låg undan med två mål i kvartsfinalen (mot Kanada), säger Pennanen som då vann JVM-guld som assisterande tränare.

– Det här är en stor seger för oss alla. Jag är speciellt nöjd med lagets arbetsmoral.

Näst för Finland väntar semifinal natten mot tisdag finsk tid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning