Colorado avskaffar dödsstraffet

Senaten i Colorado (bilden) röstade för att avskaffa dödsstraff i slutet av februari och nu har guvernören skrivit under lagen så att den träder i kraft. Arkivbild. Bild: David Zalubowski/TT-AP

Dödsstraffet har avskaffats i den amerikanska delstaten Colorado.

Guvernören Jared Polis har skrivit under lagen som stoppar dödsstraffet, sedan delstatssenaten i slutet av februari röstat för ett avskaffande, rapporterar lokala medier. Colorado är den 22:a av USA:s 50 delstater som gör det.

Tre dödsdömda män som väntat på att straffet ska verkställas har fått påföljderna omvandlade till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning, rapporterar bland andra The Colorado Sun. Domarna ändras inte per automatik, då den nya lagstiftningen inte verkar retroaktivt, utan det är separata beslut.

Endast en person har avrättats i Colorado sedan 1976. Gary Lee Davis avrättades år 1997, dömd för att ha våldtagit och mördat sin granne elva år tidigare.

Rättsorganisationen The american civil liberties union har i en rapport påpekat att 167 personer som dömts till döden i Colorado sedan 1973 senare har kommit att frias, rapporterar The Denver Post.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning