Cocks väntade cupmästare – "Det är alltid skönt att vinna"

Nico Rönnberg sköt nio mål i cupfinalen då Cocks slog GrIFK. Bild: FSC Media

Cocks hade inga större problem att spela hem säsongens första titel då Riihimäkilaget tog segern i cupfinalen mot GrIFK.

– Då Cocks har en bra dag finns det inget lag i Finland som kan slå dem. Nu hade de inte en så bra dag men vi lyckades ändå inte vinna.

GrIFK:s Alexander von Numers skakar på huvudet efter cupfinalen på hemmaplan. Hans lag gick på en klar förlust mot Cocks och fick nöja sig med andraplatsen i cupen. Medan minerna i GrIFK var besvikna och nedstämda efter förlusten var de betydligt gladare i Riihimäkilägret.

– Det har varit en lärorik och positiv vecka för oss. Förra helgen tog vi oss till gruppspelet för andra gången och andra gången i följd. Det är finländsk handbollshistoria och höjdpunkten för höstsäsongen, säger Nico Rönnberg.

– Efter att ha rest hem och är ganska slutkörda och trötta tar vi en seger mot Dicken och nu tar vi hem cupsegern. Det känns bra.

I cupfinalen i Grankulla gjorde Cocks processen rätt kort med sina motståndare. På drygt nio minuter ryckte laget åt sig en 6–1-ledning och efter det var det aldrig någon fråga om vem som skulle vinna matchen.

– Vi hade förberett oss väl och analyserat deras spel. De spelade precis som vi tänkte och jag tror inte de var beredda att vi skulle komma så hårt direkt från start, säger Rönnberg om matchen.

– Efter den starka starten kom de lite närmare ett par gånger men vår ledning var aldrig hotad.

Efter att ha säkrat platsen i EHF-cupens gruppspel var firandet efter cupsegern rätt kontrollerat. Spelarna jublade på planen men redan på vägen mot omklädningsrummet såg minerna rätt normala ut.

– Det är svårt att hitta samma känsla som man fick av att gå vidare i EHF-cupen. Men visst känns det här bra. Det är alltid skönt att vinna, säger Rönnberg.

GrIFK gjorde vad man kunde för att försöka rubba Cocks. Riihimäkilaget är överlägset i Finland och har inte förlorat en match mot finländskt motstånd på över ett och ett halvt år.

– Vi försökte spela med sju mot sex för. Det fungerade vissa stunder medan det inte fungerade andra stunder. Vi gjorde för många tekniska fel. Tyvärr slutade det på det här sättet den här gången, säger von Numers.

Till skillnad från tidigare år avgörs cupen inte som en final 4-turnering där damer och herrar spelar semifinaler och finaler i samma hall samma helg. I stället spelades semifinalerna tidigare och finalerna den här helgen – herrarna på lördag och damerna på söndag.

– Jag tycker det är bättre med final 4-konceptet. Då blir stämningen bättre då en förening arrangerar allt och det blir flera matcher på en dag. Det är också bättre för juniorerna att få se flera tuffa matcher samma helg. Nu var ju stämningen inte alls speciell här i dag vilket jag tycker det ska vara under cupfinaler, säger Rönnberg.

GrIFK–Cocks 24–36 (11–16)

GrIFK: Sami Silfver 5, Patrik Lång 1, Erik Åkermarck 3 , Patrik Johanson 5, Fredrik Forss 2, Richard Sundberg 3, Peik Sjöblom 1, Alexander von Numers 3, Paavo Brummer 1.

Cocks: Aliaksandr Bachko 2, Teemu Tamminen 6, Yury Lukyanchuk 3, Bojan Zupanjac 4, Roni Syrjälä 1, Nico Rönnberg 9, Viktor Kovalenko 1, Theo Westerlund 5, Davor Basaric 3, Aliaksandr Tsitou 1.

På söndag spelas damcupfinalen mellan HIFK och Dicken. Matchen i Idrottshuset börjar klockan 14 och direktsänds på HBL.fi/sport.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning