Cocks i en klass för sig i finalerna

Cocks fick avsluta säsongen som mästare Bild: FSC Media

Cocksspelarna fick avsluta säsongen med guldfest på hemmaplan.

– Det hade varit skandal om vi inte vunnit guldet.

Andreas Rönnberg tittar omkring sig i hallen i Riihimäki. Hans Cocks har precis säkrat det fjärde mästerskapet i följd efter ännu en klar seger över West.

Medan hans yngre bror Nico har varit en av de ledande spelarna i Cocks både i den inhemska ligan och i den baltiska ligan har Andreas fått följa med en stor del av matcherna från läktarplats på grund av skador.

– Det är bra att vi vinner men det känns lite mindre för mig då jag varit skadad de här två säsongerna här i Cocks, säger han.

För Rönnberg den äldre blev gårdagens finalseger slutet på hans tid i Cocks. Efter två guld på två skadedrabbade säsonger återvänder han till Karis och BK-46 medan lillebror Nico stannar kvar i Riihimäkilaget.

– Visst var det här ju en rätt väntad seger för oss. Vi har ett bra och brett material men den här säsongen har vi också bättrat vårt spel hela tiden, säger Nico.

De senaste säsongerna har Cocks dominerat i Finland men inte fått till fullträffen i baltiska ligan. Men den här säsongen tog laget också hem segern i den hårda, internationella serien efter tolv segrar på lika många matcher.

Också hemma i Finland var laget i en klass för sig vilket finalsiffrorna 34–23, 35–24 och 34–26 vittnar om.

– Vi har fått det kollektiva spelet att fungera och vi har blivit bättre på att spela tillsammans, säger Rönnberg.

– Det tog en stund att köra in sex-sju nya spelare i laget och att hitta samspelet med de nya killarna och de många språken. Vi har vuxit mycket och lärt oss hur vi ska spela.

Rönnberg berömmer Kaj Kekki och säger att det är tack vare tränarens målmedvetna arbete för att få ihop de skickliga individerna till ett lag som Cocks kunde ta hem segern i baltiska ligan, den inhemska ligan och i cupen.

– Kekki har fått oss att kämpa som ett lag. Vi har insett att man inte kan vinna som individer utan att det måste ske via lagspelet. Under de sista månaderna har vi lyckats få ihop det, säger Rönnberg.

– Det är först nu på våren vi lärt oss det. I höst hade vi inte klarat av att vinna baltiska ligan. Vi är många vinnarskallar och många stora egon och det är inte alltid lätt att få alla att spela för laget.

Rönnberg säger att den största framgången var segern i den baltiska ligan men att också mästerskapet på hemmaplan smakar bra.

– Jag ger nog oss tio av tio i betyg för den här säsongen. Tre mästerskap och en fin avslutning för Kekki, säger han.

Stora steg framåt för West

Westkaptenen Miro Koljonen säger att silvermedaljen kommer att smaka bra om några veckor. Direkt efter den sista finalen kände han sig främst besviken.

– Det är lite tudelade känslor. Vi kan inte vara nöjda efter att ha förlorat med 0–3 i finalerna och spelat vad som enligt mig var säsongens två sämsta matcher i de första finalerna, säger han och skakar på huvudet.

– Det där lugnet som behövs saknades lite i vårt spel. Vi gör för många missar i följd då vi börjar missa. Sedan blir det mentalt tungt då de gör mål på våra missar.

Koljonen säger att det sist och slutligen fanns en naturlig förklaring till att laget inte kom upp till sin bästa nivå i finalerna.

– Tanken var rätt tom efter semifinalsegern över Dicken. Det var på sitt sätt vår final och då nådde vi vårt mål. Det var mentalt tungt att ta de segrarna efter att ha förlorat så många år i följd mot dem, säger Koljonen.

– Vi var inte heller tillräckligt mogna för att spela bättre i finalerna. Vi gör för många enkla missar och Cocks är ett så pass bra lag att de straffar oss direkt.

Koljonen och Westspelarna kan ändå vara nöjda då laget tagit stora steg framåt under säsongen. Laget höjde sig både spelmässigt och mentalt Semifinalsegern över Dicken var lagets eget mästerskap, i finalerna var Cocks helt väntat allt för starka.

Cocks–West 34–26 (19–13)

Cocks: Teemu Tamminen 14, Nico Rönnberg 6, Kristian Jansson 4, Antti Valo 3, Vitalie Nenita 3, Jurij Lukjantjuk 2, Gheorghe Safronii 1, Andreas Rönnberg 1.

West: Sten Toomla 6, Richard Sundberg 5, Miro Koljonen 4, Peik Sjöblom 3, Topias Laine 3, Wilhelm Hammarberg 2, Alexander Lång 1, Fredrik Forss 1, Måns Ahlström 1.

Cocks vann sitt fjärde raka FM-guld, silver till West.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03