CNN tog superskarp bild – alla på Trumps installation kan räknas

På CNN:s gigapixelbild kan man identifiera största delen av dem som följde med president Trumps installation. Bild: Skärmdump

President Donald Trump och hans pressekreterare anklagas för att ha gett ut falska uppgifter om publikens storlek vid installationen i fredags. En enda gigapixelbild som CNN tog visar att de pratar nonsens.

Trumps äldre rådgivare Kellyanne Conway försökte förklara duons behandling av sanningen med att Vita husets pressekreterare Sean Spicer presenterade "alternativa fakta" för pressen. Spicer sade på sin första presskonferens att det "var den största publik" någonsin på en installation. Flygbilder från Barack Obamas motsvarande visar att publiken då var mångfalt större.

CNN tog en så kallad gigapixelbild där man kan se alla som deltog i ceremonin. I praktiken torde man till och med kunna räkna varenda en person som var på plats.

Conways förklaring om "alternativa fakta" blev omedelbart ett debattämne i amerikanska medier. Programledaren Chuck Todd vid NBC's "Meet the Press," replikerade genast med att säga att "alternativa fakta är inte fakta, de är osanningar".

Todd undrade vad motivet till denna löjliga överdrift kan vara varpå Conway svarade honom med att det inte är hans uppgift att kalla saker som pressekreteraren och presidenten säger för löjliga.

Conway berättade för CNN att det uttryckligen var Trump själv som bad sin presstalesman säga det han sade om publikens storlek.

Amerikanska medier rapporterar att människomassan som deltog i protestmarschen mot Trump i Washington var tre gånger större än den som deltog i installationen.

Det vore förvånande om inget amerikanskt medium skulle räkna antalet människor på gigapixelbilden.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning