CNN blir "utländsk agent" i Ryssland

På bilden en mikrofon tillhörande CNN utanför Trump Tower i New York. Bild: EPA/JUSTIN LANE

Ryska duman godkände nyss ett lagförslag som högst sannolikt innebär att bland annat CNN och Deutsche Welle tvingas registrera sig som utländska agenter i Ryssland.

– Vi ville inte stifta den här lagen. Den hade inte behövt bli stiftad, säger Pjotr Tolstoj från Putinpartiet Enade Ryssland. Han ledde arbetsgruppen som lade fram förslaget för duman att Ryssland ska tvinga bland annat CNN, Deutsche Welle och Radio Svoboda att registrera sig som utländska agenter i Ryssland.

Förslaget bereddes i rekordfart och godkändes i dag enhälligt av alla 409 närvarande i salen. (Det totala antalet dumaledamöter är 450). Nu går lagen för godkännande till dumans överhus och ska därefter stadfästas av president Vladimir Putin. Det är inget som tyder på att den längre kommer att stoppas, eftersom Putin själv har sagt att Ryssland kommer att svara på USA:s beslut att begränsa ryska mediers rapportering i USA.

Vad det handlar om är att den statskontrollerade ryska tv-kanalen RT nyligen har tvingats registrera sig som utländsk agent i USA efter att amerikanska underrättelsetjänsten anklagar Ryssland för direkt inblandning i presidentvalet. En viktig bakgrundsfaktor är att RT kan ses också i amerikanska kabelnätverk, vilket innebär att kanalens inflytande i USA är mycket större än CNN:s motsvarande inflytande i Ryssland. I motsats till RT som sänder på engelska producerar CNN ingenting på ryska och dess möjligheter att påverka den ryska opinionen är därför små. Men för de ryska beslutsfattarna är signalen viktigare – man följer en gammal tradition att alltid svara på åtgärder man uppfattar som fientliga med exakt samma mått.

Lagen kommer inte att gälla ryska medier som har utländska ägare. Pjotr Tolstoj poängterar att korrespondenterna som arbetar för till exempel CNN inte personligen kommer att klassas som utländska agenter. Faktum är dock att deras arbete i praktiken kommer att försvåras.

Det är ryska justitieministeriet som nu ska besluta om vilka utländska medier i Ryssland som ska tvingas definiera sig som utländska agenter. Det är samma lag som även gäller NGO-organisationer och som har lett till stora problem för bland annat Memorial och det respekterade opinionsinstitutet Levada. Dels måste organisationerna hantera mycket mer byråkrati, dels är det en trovärdighetsfråga eftersom många ryska medborgare inte vill ha att göra med personer som representerar en "utländsk agent".

– Den här lagen är ett hårt slag mot pressfriheten i Ryssland, som redan från förr var illa trängd, säger Amnesty International i ett officiellt uttalande.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning