CNN-ankare i blåsväder – hjälpte trakasserianklagad guvernörsbror

Andrew Cuomo, till vänster, och CNN-ankaret Chris Cuomo. Arkivbilder. Bild: AP/TT

Det högprofilerade CNN-ankaret Chris Cuomo är i blåsväder. Det har visat sig att han hjälpte sin bror – dåvarande guvernören Andrew Cuomo – mer än vad som tidigare varit känt.

Journalisten Chris Cuomo erbjöd sig att ta kontakt med källor, inklusive andra journalister, för att ta reda på om fler kvinnor skulle träda fram mot hans bror Andrew Cuomo.

Andrew Cuomo var delstaten New Yorks guvernör. Till en början omtyckt till den grad att det ryktades om att han kunde vara på väg mot Vita huset. Men fallet blev högt, och han tvingades avgå till följd av anklagelser om sexuella trakasserier.

Munhöggs i tv

Chris Cuomo är ett högprofilerat ankare hos CNN, med det egna programmet Cuomo Prime Time. Han har tidigare dragit nytta av släktskapet, där de båda bröderna under Andrews glansdagar kunde ses munhuggas på bästa sändningstid.

Nu har nya dokument visat att Chris Cuomo bitvis agerat som en informell rådgivare åt sin bror i en högre grad än tidigare känt, och att han också på uppmaning från guvernörens stab sökt efter källor som kunnat ha uppgifter kring de sexuella anklagelserna.

– Jag var orolig att det inte hanterades på rätt sätt, och det är inte mitt jobb att hantera det, okej? Jag jobbar inte för guvernören, sade Chris Cuomo till utredarna, enligt ett utdrag av nyligen släppta dokument.

CNN: Söker klarhet

Jane Kirtley, professor i medieetik och -lag vid University of Minnesota, säger att journalister måste förstå att de arbetar för allmänheten, och inte för politiker.

– Det är kanske dags för honom att hitta ett annat jobb, säger hon, och uppmanar arbetsgivaren att agera.

CNN uppger i ett uttalande att de tusentals sidor som släppts noggrant behöver gås igenom:

"Vi kommer att ha samtal och söka ytterligare klarhet om deras betydelse när de relaterar till CNN under de kommande dagarna".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning