Skumma avslöjanden om Clinton i dataläcka

Dataläckor och FBI-undersökning sänker Clintons trovärdighet men detta tycks inte förhindra hennes framfart i presidentvalet.Bild: MICHAEL REYNOLDS

Dokument som påstås ha stulits från demokratiska partiets databas i USA har börjat sippra ut på nätet. På onsdag morgon läcktes filer som behandlade Hillary Clinton. Trots filernas anklagande innehåll tycks ingenting stoppa hennes framfart mot presidentskapet.

En hackare som går under pseudonymen Guccifer 2.0 påstår sig ha infiltrerat demokraternas databas. Förra veckan publicerade han ett antal dokument på en privat bloggsajt. Bland dessa dokument fanns en lista på donationer till partiet, en hundratals sidor lång fil som behandlade republikanernas presidentkandidat Donald Trump och strategier hur partiet skulle föra sin kandidat Clinton över vinstlinjen innan hon blivit vald som kandidat.

Nu har hackaren läckt ut mer dokument och dessa är fokuserade på Hillary Clinton samt välgörenhetsorganisationen Clinton Foundation som drivs av henne och hennes man, ex-presidenten Bill Clinton.

Bland filerna på sajten finns listor av donationer som Clinton Foundation tagit emot, detaljerade listor med påstådda svagheter och etiska problem med Hillary Clintons karaktär, Clinton Foundations skumma affärstransaktioner och attacker mot familjemedlemmar. Filerna antas ha använts för att bättre kunna förbereda ett försvar kring Clinton mot eventuella anklagelser i medier eller av politiska motståndare i presidentvalet.

Bland listade problem med Clintons karaktär finns bland annat pengadonationer från främmande regeringar under hennes tid som utrikesminister och hur Obama beordrat henne att sluta ta emot dessa pengar. Enligt dokumentet tog Clinton emot pengar från Saudiarabien medan hon som utrikesminister var involverad med att sälja vapen till landet. Bland privatpersoner som donerat pengar till Clinton Foundation hittar man till exempel Donald Trump.

Också resor med privatplan betalda av privata företag och betalda tal står listade i dokumenten. Enligt dokumenten har vissa av talen och resorna inträffat efter att Clinton bestämde sig för att ställa upp i presidentvalet. Detta är ett brott mot lagar och regler uppställda av FEC, organisationen som grundats av den amerikanska kongressen för att reglera kampanjfinansiering i landet.

Dokumenten hittar ni här. Det demokratiska partiet har varken förnekat eller bekräftat dokumentens autenticitet. Det är också 200 dagar sedan Clinton hållit en formell presskonferens. För tillfället är hon också inblandad i en brottsundersökning, ledd av FBI, på grund av hennes användning av en privat e-postserver under hennes tid som utrikesminister.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00