Cleo rappar sig igenom hjärtesorg

Svenska rapartisten Cleo är inte rädd för att tackla svåra ämnen i sin musik. Bild: Isabelle Minou

Svenska artisten Cleo rappar om att aldrig mer älska någon, medan Jenny Wilson tar sig an våldtäktskultur. Här är veckans bästa nya låtar.

Älska Nån – Cleo, Erik Henebratt, Academics

Svenska rapparen Cleo flyr inte undan svåra ämnen i sitt musicerande. Hon har sjungit om allt från sexuellt våld till relationer som knäckt henne. Det är en av hennes styrkor: hon kan ta sig an nästan vilket ämne som helst och göra musik som berör, peppar eller väcker tankar.

I nya låten Älska Nån blir Cleo återigen mer privat. Hon rappar om en relation som dött ut, om hur hon vill "hämta våra misstag och sen göra rätt". Hennes övertygelse och samtida förtvivlan känns i varje ord och stavelse, i pauserna och rytmiken. Hon får dessutom hjälp av Erik Henebratt som står för den enkla och trallvänliga refrängen. Den utgör en perfekt kontrast till de seriösa verserna och singeln visar återigen att Cleo är en av de bästa på den svenska hiphopscenen.

Disrespect is universal – Jenny Wilson

Nyligen släppte svenska artisten Jenny Wilson albumet Exorcism som till stor del handlar om hennes egen erfarenhet av våldtäkt. Jag har ännu inte hunnit lyssna på Exorcism, som antagligen borde recenseras i sin helhet, men vill lyfta fram Disrespect is universal.

I den här låten fokuserar Wilson främst på samhällsstrukturerna som bidrar till en våldtäktskultur. Wilson sjunger "Blame history, blame the power" och beskriver varför det inte är lätt att anmäla sexuellt våld. Det är ett svårt ämne som lätt kan falla platt, men Wilsons starka låtskriveri och musikaliska träffsäkerhet gör att det blir helt rätt. Med en syntdominerad ljudbild och dynamisk röst framstår låten precis som en exorcism, där Wilson slutligen står stadigt kvar.

Pedestal – Bipolar Sunshine

Brittiska musikern Bipolar Sunshine klassas som en popartist, men i nya singeln Pedestal lånar han från genrer som funk och soul, och skapar bättre musik än tidigare. Bipolar Sunshine har varit aktiv som soloartist sedan 2013, men det är först nu som han jobbar på sitt första hellängdsalbum. Förhoppningsvis är resten av albumet lika fyllt av vårkänslor och funkig pop som Pedestal.

Övriga tips:

Alone – Onuka

Ukrainska elektropopartisten Onuka överraskar och imponerar med nya låten Alone.

My Dear Melancholy – The Weeknd

Amerikanska RnB-artisten The Weeknd har släppt nya albumet My Dear Melancholy som är värt fler än en genomlyssning.

Anna Lillkung Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning