Claire Williams har ruskat om i klassiska F1-stall

Förarna Robert Kubica och George Russell lyssnar på vad Claire Williams har att säga under förra F1-säsongen. Bild: Rick Rycroft / AP Photo

Williams har vunnit nio konstruktörstitlar men allt har gått snett de senaste åren. Nu ska det bli ändring på det. Och det är en kvinna som spelar en av huvudrollerna då F1-stallet ska ta sig tillbaka till toppen.

Grundaren Frank Williams dotter Claire är vice stallchef. Pappan är fortfarande officiellt chef men på grund av hans funktionsnedsättning är det Claire som sköter det mesta.

– Bara för att vi har haft två dåliga säsonger är inte allt förstört men fler bottennapp får det inte bli. Vi har blivit påminda om vår dödlighet men nu räcker det, säger Claire Williams.

Tittar man på konstruktörs-VM 2016, 2017, 2018 och 2019 kan man tyvärr bara prata om katastrof. 2016 femma i tabellen med 138 poäng, året efter också femma men med bara 83 poäng och sedan brakade allt ihop. 2018 sist med sju poäng och ännu sämre förra året. Samma placering och bara en ynka poäng. Stallets sämsta resultat sedan debuten 1973. Robert Kubica blev tia i Tyskland. Den platsen fick han gratis när både Kimi Räikkönen och Antonio Giovinazzi fick ett tidsstraff. Stallkamraten George Russels bästa placering var en 11:e plats.

– Man kan alltid försöka dölja problemen och tro att man löst dem men om man verkligen vill rätta till det måste man granska allt i minsta detalj för att hitta de svaga punkterna. Och det har vi gjort och stallet har reagerat mycket bra.

– För de anställda kan det vara svårt i en sådan situation att var helt öppna och ärliga men vi har klart och tydligt förklarat att de måste vara ärliga.

Varje avdelning har nu fått en chef som är ansvarig för att alla ser till att allt blir färdigt i tid. De anställda måste också förstå kapaciteten på varje område och förstå hur lång tid det tar att tillverka en liten del.

– Tidigare tog vi nog lite för lätt på det där, förklarar Claire.

Stallet levde för länge på gamla meriter och man missade därmed omställningen till mer moderna metoder och arbetssätt.

– Vi måste föra fram Williams till den moderna eran i formel 1, säger Claire Williams.

Ny laguppställning

Kubica har lämnat stallet och är den här säsongen test- och reservförare hos Alfa Romeo. Polacken ersätts av Nicholas Latifi från Kanada.

– När det inte funkar i ett stall spelar förarnas personligheter en viktigare roll än de annars gör. Nu förstår båda förarna sina roller i utvecklingen av teamet.

När det gäller årets bil är Claire Williams övertygad om att den är en stor förbättring jämfört med föregångaren.

– Och på fabriken arbetar alla stenhårt för att det ska bli en bättre säsong.

Latifi blev tvåa i formel 2-serien i fjol.

– Skall bli spännande att bli en formel 1-förare på heltid. En dröm som blir sann och det är ett mål som jag arbetat för halva mitt liv.

Och med ekonomisk backning från sin pappa, som är en synnerligen förmögen affärsman. Hans företag är nu en stor sponsor hos Williams.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning