Claes Andersson till Yle: Trump är en narcissistisk psykopat

Bild: LEHTIKUVA / JARNO MELA

Ministern, psykiatern och författaren Claes Andersson lade ut texten om USA:s president Donald Trump i de äldres råd i Yle Vega på måndagen.

Andersson kallar Trump en narcissistisk psykopat, en diagnos som en del experter på olika håll i världen redan gått ut med. Enligt Andersson lider Trump av en personlighetsstörning.

Andersson är psykiater till sin utbildning och han har över 30 års erfarenhet från branschen från bland annat Ekenäs, Hesperia sjukhus och Veikkola sanatorium.

Andersson har haft många narcissister och psykopater som patienter under sin karriär och räds inte att lägga ut texten om Trump.

- Narcissistiska psykopater är inte på något sätt ovanliga, säger han till Yle Vega.

- En narcissist är uppfylld av sig själv, och saknar förmågan att leva sig in i andras situation. Han saknar en empatisk förmåga. Därför tar han heller inte ansvar eller känner skuld för någonting, förklarar Andersson, och tillägger att narcissisten trots det ofta är både karismatisk och förförisk.

Enligt Andersson är kombinationen narcissism och psykopat väldigt olycklig

- Då en narcissistisk psykopat får makt så skadar han människor, ofta utan att förstå det. Och om han skulle förstå det så bryr han sig inte, eftersom det inte är han själv som drabbas, säger Andersson.

Något större hopp om att Trump skulle söka vård för den diagnos Andersson kommit fram till hyser inte veteranpolitikern. Det beror på att personer som Trump inte ser någon orsak att söka vård.

– De har ju haft nytta av sin personlighetsstörning, de har manipulerat och använt psykiskt våld för att få som de vill, och de har ju inte själva lidit. Så varför skulle de vilja "botas"?

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/01/30/claes-andersson-trump-ar-narcissistisk-psykopat

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00