CKP överväger västförbud för dömda gängbrottslingar

Bild: Lehtikuva

Kriminalöverkommissarien Rabbe von Hertzen på Centralkriminalpolisen vill ha flera medel att förebygga brottslighet bland gängmedlemmar.

Det så kallade västförbudet dyker upp med jämna mellanrum men lagstiftaren har inte riktigt tänt på idén. Också polisen är tudelad i frågan om förbudet av gängsymboler de facto förebygger brottslighet.

Von Hertzen föreslår att i fall där domstolen betraktat medlemskapet som en kvalificeringsgrund för ett strängare straff skulle gängmedlemmen drabbas av västförbud. Enligt honom kunde domstolen dessutom ålägga andra begränsningar såsom mängden kontanter de får inneha, förbud att vistas i gängutrymmen eller i närheten av dem eller förbud att träffa andra gängmedlemmar.

– Om det är möjligt att döma ekobrottslingar till näringsförbud kunde vi lika väl döma medlemmar i organiserad brottslighet till västförbud, säger von Hertzen.

Matti Tolvanen, professor i straff- och processrätt, tycker det är nyttigt att nya sätt att motarbeta brottslighet diskuteras. Han betraktar dock von Hertzens förslag rätt svår att förverkliga i praktiken.

– Det skulle säkert vara omöjligt att övervaka. Det skulle också vara svårt att döma sanktioner för brott mot förbud, således uppfattar jag förslaget vara rätt ineffektiv. Jag skulle inte ingripa i klädstil, säger Tolvanen.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning