CKP-chefen och ex-polischefen sammanfattade sina argument: Rättsprocessen mot polisledningen har varit orimlig

Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot valde att hålla sin egen slutplädering. Lardot är till utbildningen jurist. Bild: SPT/Henri Forss

Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot och Helsingfors tidigare polischef Jukka Riikonen anser att åtalen mot dem bör förkastas i sina slutplädringar i den stora polisrättegången.

Hur ska det gå för Helsingfors ex-polischef Jukka Riikonen och Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot? Efter flera månaders behandling har den stora polisrättegången nått näst sista veckan.

Riikonen och Lardot är två av åtta åtalade i rättegången som handlar om vem alla som visste om att tidigare chefen för Helsingfors narkotikaenhet Jari Aarnio inte följde reglerna i användningen av informatörer och lät bli att agera.

Enligt åklagaren var det allmänt känt inom polisen att Aarnio handlade på eget bevåg. Dock lyckades han charma sina chefer till den grad att de valde att blunda.

När Aarnio senare dömdes för tagande av muta och flera grova narkotikabrott var det en av de största skandalerna inom det finska polisväsendets historia.

Robin Lardot, som vid tidpunkten för de misstänkta brotten mot tjänsteplikt var Polisstyrelsens chef för brottsbekämpningsenheten, valde att hålla sitt eget slutanförande.

– Vi kom överens om det med min advokat eftersom han av kostnadsskäl inte varit närvarande under hela processen, säger Lardot, som är jurist till utbildningen.

Åklagaren inte konkret

Lardot utgår från att han inte har gjort sig skyldig till tjänstebrott. Han har varit avstängd från sin nuvarande tjänst sedan processen började förra våren.

– Under hela den här rättegången har det inte klarnat vilken konkret försummelse jag står åtalad för. Åklagaren har inte kunnat visa vilken förordning jag brutit mot, säger Lardot.

Enligt honom är åtalet mot honom alltför abstrakt. Han anser att åklagaren tydligare borde visa vilken den tjänsteplikt är som han brutit mot.

Om man ska bli dömd för brott mot tjänsteplikt så måste den plikten definieras klart och tydligt, och detta har åklagaren inte gjort, resonerar Lardot.

Enligt honom är det också klart att den som ansvarar för organiserandet av användningarna av informatörer är polisinrättningens chef – vid tidpunkten Jukka Riikonen. Polisstyrelsen eller han själv är inte ansvariga.

– Enligt arbetsordningen är brottsbekämpningsenhetens uppgift att styra och utveckla polisens arbete. Polisstyrelsen är en central administrativ enhet, säger Lardot

Det operativa arbetet och ansvaret för det ligger till största delen hos andra polismyndigheter, anser han.

Han passade också på att beklaga sig över den skugga som rättegången kastat på hans annars fläckfria rykte, som han vårdat under sin 35 år långa karriär.

Kritiserade inrikesministern

Då Lardots slutplädering tog två timmar klarade sig Riikonen med trettio minuter. Han valde att låta sitt juridiska ombud advokat Matti Nurmela föra ordet i normal ordning.

– Jag vill börja med att spela ner värdet av polisens användning av informatörer. Inom polisens brottsutredning spelar informatörer en väldigt liten roll, säger Nurmela.

Enligt honom har användningen av informatörer fått en överdrivet stor roll på grund av att Aarnio har använt det som försvar i sin egen knarkrättegång.

Nurmela anser att Helsingfors polischef ansvarar strategiskt ledarskap och resurser, inte operativa ärenden – förutom i särskilda fall. När Riikonen fick veta om problemen på narkotikaenheten skred han till åtgärder.

– Det finns inte ett enda skriftligt bevis på att Riikonen visste om problemen innan dess, säger Nurmela.

I stället spekulerade Nurmela om dåvarande inrikesministern Päivi Räsänens (KD) agerande.

– Borde hon ha agerat annorlunda? Nu rusade hon till pressen och försökte avskeda polisöverdirektör Mikko Paatero. Borde hon ha klargjort hur oklara reglerna om informatörer är?

Enligt Nurmela hade ärendet gått att lösa med en muntlig tillrättavisning och nya förordningar. Då hade man undvikit hela den här rättegången, anser han.

Något utanför ämnet valde Nurmela också att uttrycka ett visst förakt mot pressen, som följer med rättegången för allmänhetens räkning.

Resten av de åtalade ska höras nästa vecka.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning