Citykaninerna är tillbaka – "Torra sommaren perfekt för dem"

Citykaninerna var ett gissel i huvudstadsregionen. Sedan slog ett virus ut stora delar av stammen. Nu gör de vilda kaninerna ändå comeback.– Den torra sommaren var perfekt för dem. Väta är kaninernas värsta fiende, säger jägaren Hannu Luoto.

Citykaninerna orsakade stor skada på planteringar i Helsingfors framför allt under slutet av 00-talet. De produktiva kaninerna med honor som kan föda upp till 20 ungar per år spred sig över stora områden i staden. Som mest räknade man till cirka 7 000 kaniner i huvudstaden.

Helsingfors togs inledningsvis på säng av kanininvasionen, men med tiden inleddes intensiv jakt. Slutligen var det ändå ett dödligt virus som satte stopp för kaninerna. Viruset decimerade populationen klart 2015–2016.

Nu finns det ändå tydliga tecken på att kaninerna återhämtat sig.

– Det är en villfarelse att kaninerna försvunnit. Viruset drog ned stammen med 90 procent, men nu är de tillbaka med besked, säger Fredrik Eklundh, verksamhetsledare för jaktvårdsföreningen i Esbo och Grankulla.

Hans uppgifter bekräftas av Hannu Luoto på företaget Cramex som jagar kanin på beställning i Helsingforsregionen.

– Stammen har repat sig efter virusdöden. Nytt är att stammen inte längre är starkast nära Helsingfors centrum utan längre bort. Populationen är tätast i Esbo, säger Luoto som nämner Bastviken som ett speciellt kanintätt område.

Luoto tror att utvecklingen beror på att viruset inte hann slå lika hårt mot kaninerna i periferin. De sjuka kaninerna i Helsingfors och kaninstammen i delar av Esbo skildes åt av stora vatten vilket nu gynnar Esbokaninerna.

I Helsingfors hann man dessutom göra sig av med en stor del av kaninerna genom jakt redan innan viruset slog till.

Kaninstammen i Helsingfors är ändå på uppåtgående igen. Luoto räknar med att stammen är cirka trefaldig jämfört med när viruset härjade som värst. Det kan handla om cirka 3 000 kaniner i dagsläget. Kaninerna har spridit sig framför allt i ostlig och nordostlig riktning. Luoto nämner särskilt trakten mellan Hertonäs och Nordsjö som ett nytt etableringsområde.

Perfekt kaninsommar

Den varma och framför allt torra sommaren i år bidrar till kaninernas återkomst.

– Väta är kaninens värsta fiende. Man kan säga att kaninungarna dör om de blir våta. I sommar hade vi en torrperiod på 55–60 dagar vilket var mycket gynnsamt för kaninerna, säger Luoto som fått in betydligt fler beställningar på jakt jämfört med i fjol.

Många tror att vintern är svår för kaninerna. Enligt Luoto stämmer det inte generellt. Kaninerna är skickliga på att anpassa sig. Kylan är inte värst för dem. En vinter med regn och snöblandat regn skulle drabba dem hårdast.

Jakten utförs med fällor, nät och pilbåge. Jägarna tar också hjälp av illrar för att köra ut kaninerna ur sina hålor.

Rovdjur som räven tar sin beskärda del, men enligt Luoto kan man inte förlita sig på de naturliga fienderna för att hålla kaninstammen i schack.

De vilda kaninerna i Helsingforsregionen har kallats för citykaniner. Frågan är om det är ett beskrivande namn längre – en stor del av kaninerna lever i förorterna. Bild: Mostphotos

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39