City eller Liverpool? Snart avgörs guldfajten

Nytt jubel i eftermiddag? Manchester City försvarar garanterat Premier League-titeln vid seger borta mot Brighton. Bild: Jon Super/AP/TT

En nästan tio månader lång och slitsam resa är snart över.Manchester City avslutar sin i Brighton medan Liverpool loggar ut för den här ligasäsongen hemma på Anfield.Vilka sinnestillstånd som råder på de två platserna vid pass 17.50-snåret visar vem som får lyfta symbolen för seger.

Det är förbluffande sällan det inträffar att ligapokalen inte har en given rutt när det kommer till prisutdelningen i den 38:e och sista omgången.

Bara sju gånger tidigare har fajten om Premier League-titeln gått hela vägen in i kaklet. Men där är vi nu.

City, den regerande mästarklubben, befinner sig i Brighton på sydkusten och gör Pep Guardiolas mannar sitt jobb, vilket betyder tre tagna poäng, kan Liverpool göra hur många mål som helst mot Wolverhampton.

En poängs försprång

Det räcker ändå inte. Citys försprång in i den sista omgången är en poäng, 95 mot Liverpools 94. Aldrig tidigare har två klubbar i kamp om ligasegern tagit lika många poäng.

– Båda klubbarna är värda titeln, sade City-tränaren Guardiola nyligen,

– Men vi ska vinna, kontrade kollegan Jürgen Klopp.

Tysken har tonat ned den biten på sistone, väl medveten om att poängtapp för City – som vunnit sina 13 senaste ligamatcher – skulle vara sensationellt.

Och oavsett hur det går har Liverpool finalen i Champions League mot Tottenham att se fram emot i Madrid den 1 juni.

– Om vi vinner är det inte i våra händer vad vi får för det, men det gör inte vår säsong lite sämre. Det är bara ett annorlunda slut, säger Klopp.

Historien emot Liverpool

Historien talar emot Liverpool. Vid de sju senaste avgörandena i slutomgången har den klubb som toppat tabellen inför sista omgången också slutat som mästare.

Senaste gången tabellettan tappade titeln i sista matchen var 1989 – och Liverpool var laget. Arsenal kom till Anfield, piskat att vinna med 2–0 och på tilläggstid avgjorde Michael Thomas för Arsenal.

Det var några år innan Premier League introducerades – men dramatiken i den matchen är fortfarande oöverträffad.

Liverpool följde upp med att vinna gamla First Division året därpå, men det är också senaste gången klubben blev mästare.

Bakom titelfajten är Chelsea klart för Champions League och i praktiken även fyran Tottenham. Femman Arsenal lär behöva slå Burnley borta för att säkra Europa League-spel. Om inte lär Manchester United ta den platsen och Arsenal får kvala till Europa League.

Men allt det kan ändra sig om Arsenal vinner finalen mot Chelsea i årets Europa League. Då är klubben kvalificerad för Champions League till hösten.

Sedan tidigare är det klart att trion Cardiff, Fulham och Huddersfield flyttas ned.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning