Citronkryddad skaldjurspaj

Där under skalet döljer sig både kräftor och räkor. Pajen är god som den är eller som tillbehör till kräftor eller surströmming. Bild: Dan Strandqvist/TT

En mättande paj passar alltid bra på sensommaren. Fylld med räkor, kräftor och krispig broccoli.

För 4–6 personer, 50 minuter

Till pajdegen:

150 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

400 g skalade kräftor och räkor

1 gul lök

100 g små broccolibuketter

5 ägg

3 dl mager grädde

1 citron

1/2 msk koncentrerad hummerfond

1 kryddmått peppar

4 dl riven ost

Gör så här:

1. Kör smör och mjöl i matberedaren med kniven monterad. När blandningen börjar gryna sig tillsätts vattnet och kör ihop till en deg. Lägg degen kallt en stund.

2. Kavla ut den degen och täck en pajform. Nagga botten med en gaffel. Tryck ned ett bakplåtspapper i pajskalet och förgrädda några minuter i ugnen på 225 grader.

3. Hacka löken fint och blanda med skalade räkor och kräftor, små broccolibuketter, riven ost och fördela i pajen. Tvätta och riv det yttersta gula skalet från en citron. Vispa samman ägg, grädde, hummerfond, citronrasp och peppar. Slå blandningen i pajen och grädda cirka 30–35 minuter i ugnen.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning