Cirka 80 personer har kontaktat polisen om "Eno"

Den misstänkta mannen kallades för ”Eno” bland de unga. Polisen publicerar ett fotografi av den brottsmisstänkte eftersom polisen anser att det är nödvändigt för att utreda brotten. Bild: Polisen

Efter att Helsingforspolisen i måndags uppmanade eventuella vittnen och brottsoffer att kontakta polisen om sexualbrottsmisstankarna på Degerö i Helsingfors har cirka 80 personer stigit fram.

En stor del av personerna som kontaktat polisen uppger att de sett den misstänkta förövaren eller att mannen närmat sig dem på allmänna platser, exempelvis i kollektivtrafiken.

Andra har däremot berättat för polisen om sexualbrott som inte hör ihop med Degeröfallet. Enligt polisen är en del av dessa brott redan preskriberade.

Efter att polisen skickade ut sitt ursprungliga pressmeddelande har åtminstone fem nya målsägande stigit fram. De nya brottsmisstankarna handlar bland annat om våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn och tvingande till sexuell handling.

– Det är väldigt viktigt att polisen fått veta om de här fallen, säger undersökningsledaren och kriminalkommissarien Saara Asmundela vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Just nu jobbar polisen med att utreda de nya brottsmisstankarna så att datumet för att väcka åtal inte behöver flyttas fram. Vid det här laget ska åtal väckas senast den 11:e september 2019.

Läs också: Polisen misstänker "Eno" på Degerö för flera sexualbrott mot barn

Förutom vittnesmål har polisen också tagit emot uppgifter om den misstänkta gärningsmannens identitet. Den misstänkta personen har dock suttit häktad sedan i våras.

Den misstänkta personen har suttit häktad sedan i våras. Bild: Polisen

– I sociala medier har många undrat varför polisen inte ger ut den misstänkta personens riktiga namn. Enligt förundersökningslagen kan polisen endast ge ut namnet på en brottsmisstänkt om det är nödvändigt för att utreda brottet. I det här fallet finns inga grunder för det. Alla de nya målsägandena har känt till den misstänkta under smeknamnet "Eno". Polisen påpekar att "Eno" inte är en hänvisning till finskans ord för morbror, säger Asmundela.

Polisen vill också påminna om att diskussionen som förs i allmänheten berör djupt dem som fallit offer och också andra som varit med om motsvarande brott.

– Det har varit ledsamt att följa med diskussionerna i olika sociala kanaler där offren blivit skuldbelagda. Offren har varit barn då brotten inträffat. Sexualbrott är alltid gärningsmannens fel, aldrig offrets.

Teamet som undersöker brottshärvan kan fortfarande nås per e-post på seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi. Polisen ber fortsättningsvis alla som misstänker att de blivit offer för brott eller möjligen vet någonting som kunde vara till nytta vid utredningen att kontakta polisen.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning