Cirka 1,4 miljoner finländare deltog i Earth Hour

Belysningen i Eiffeltornet i Paris släcktes under Earth Hour, uppger WWF. Över 1,4 miljoner finländare deltog i klimatmanifestationen, enligt en färsk enkät. Bild: Kazuhiro Nogi/Lehtikuva

Enligt WWF:s enkät deltog 34 procent av finländarna i organisationens manifestation Earth Hour för att uppmärksamma klimatkrisen.

Årets Earth Hour inföll på lördagen den 28 mars. Manifestationen går ut på att släcka kvällsbelysningen för att uppmärksamma klimatkrisen. Världsnaturfonden WWF:s enkät visar att cirka 1,4 miljoner finländare deltog i den globala klimatmanifestationen i år.

– Det stora antalet deltagare visar hur viktigt det är för oss finländare att motverka klimatförändringen och stärka naturskyddet. Tillsammans kan vi påverka vår gemensamma planets framtid, säger generalsekreterare Liisa Rohweder på WWF Finland i ett pressmeddelande.

I synnerhet unga finländska kvinnor i åldern 15-24 deltog aktivt i manifestationen. Cirka 26 procent av dem som svarade på enkäten hade lamporna släckta mellan klockan 20.30 och 21.30, enligt enkäten.

Över 180 finska företag, städer, samfund och föreningar deltog i Earth Hour i år. De offentliga evenemangen ställdes in denna gång på grund av coronakrisen.

Hela 190 länder deltog i Earth Hour i år och kampanjens meddelanden visades tre miljarder gånger i sociala medier. Till exempel upplysningen av Colosseum i Rom och belysningen i Eiffeltornet i Paris släcktes under Earth Hour, uppger WWF.

Enkäten gjordes av Kantar TNS på uppdrag av WWF Finland. Sammanlagt 1 193 finländare i åldern 15-79 svarade på enkäten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning